Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige håller världsklass – nu som 2014

Sverige rankas som världens tredje bästa land när det gäller innovationer, rapporterade Sveriges Radio i onsdags (11/7). Det är inte direkt första gången som Sverige hamnar i toppen av olika rankningar. Enligt en stor sammanställning, gjord av fackförbundet TCO och en forskare på Göteborgs universitet, av närmare 40 internationella rankningar om alltifrån jämställdhet till företagsklimat så är Sverige regelbundet bland de tio länder som rankas högst, och i hälften av rankningarna är Sverige bland de fem bästa. Exempelvis rankas Sverige, av affärstidningen Forbes, som världens fjärde bästa land att göra affärer i och vi har EU:s högsta sysselsättningsgrad.

Att Sverige rankas bland världens bästa länder är dock ingen nyhet. År 2013 rankades Sverige som världens näst bästa land när det gäller innovationer av FN, år 2014 var Sverige världens femte bästa land att göra affärer i enligt Forbes. Dessutom rankades Sverige på andra plats när Tällberg Foundation gjorde en sammanställning av världens mest trovärdiga rankningslistor, och även under alliansregeringens tid hade Sverige högst sysselsättningsgrad i EU.

Den alarmistiska högern har fel nu och Socialdemokraterna hade fel då. Sverige befinner sig inte i ett sammanbrott och gjorde det inte 2014 heller

Men det är inte riktigt så det låter i debatten nu, och inte runt 2014 heller. Samtidigt som Sverige radar upp topplaceringar i internationella rankningar pratar delar av högern om systemkollaps. År 2014, när Sverige rankades som världens näst bästa land, var det istället Socialdemokraterna och vänstern som pratade om att landet håller på att gå sönder.

Den alarmistiska högern har fel nu och Socialdemokraterna hade fel då. Sverige befinner sig inte i ett sammanbrott och gjorde det inte 2014 heller. Det som alarmisthögern idag och Socialdemokratin då har gemensamt är oppositionsrollen. Att vilja ha regeringsskifte är en stark drivkraft, men även starka drivkrafter kan gå överstyr.

Det finns en fara med att politiker och opinionsbildare börjar bli alltför svartmålande just när ens politiska motståndare har makten. Detta betyder inte att det finns stora problem, varken nu som då. Gängkriminalitet, långa vårdköer och brist på arbetskraft är tre exempel på verkliga och allvarliga problem som Sverige har. Dessa och andra problem bör diskuteras och de som är i opposition har ett särskilt ansvar att lyfta frågorna.

Men det går att diskutera stora problem utan att framställa det som att Sverige håller på att gå under. I värsta fall riskerar vi att glömma bort vad det är som gör att Sverige är ett av världens bästa länder. Så länge grunden med demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och kombinationen av marknadsekonomi och välfärdsstat består kan Sverige vara ett överlag bra land under både blått och rött styre. Om det däremot påstås att ett land befinner sig på gränsen till sammanbrott så är det lätt hänt att det ropas på starka ledare som gör vad som krävs för att rädda landet, oavsett om det sker på bekostnad av mänskliga rättigheter och internationellt samarbete. Vi har sett den utvecklingen i länder som USA, Ungern, Polen och Turkiet. Skulle det ske även här är det dags att börja prata om ett sammanbrott på riktigt.