Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskan för dålig – men kursen lades ned

Bristande svenskkunskaper är största orsaken till att så många av K2:s deltagare inte haft en chans på arbetsmarknaden. Ändå lades svenskundervisningen på K2 ner.

Annons

När K2 startade insåg Lena Lago att alltför många stod för långt från arbetsmarknaden. Många hade varit arbetslösa så länge att de behöver ett annat stöd innan de är aktuella för en praktikplats eller ett arbete.

– En alltför stor del av deltagarna matchar inte marknadens behov. Den viktigaste orsaken är språket, problemet är att de efter SFI faller tillbaka i sina tidigare språkmiljöer och glömmer svenskan, säger K2:s projektledare Lena Lago.

Ändå valde ni att lägga ner just svenskundervisningen på K2, varför?

– K2 är ju ingen SFI-kurs, för den här gruppen räcker det heller inte att bara sitta och bli språkbadad. Det måste till nya grepp för att de ska lära. De som däremot kommit ut på arbetsplatserna har blivit avsevärt mycket bättre, säger Lena Lago.

Men den stora mängden deltagare har inte kommit ut på någon arbetsplats, de har förberetts i klassrum för att kunna bli matchbar senare, men det har inte innefattat att lära sig svenska. Några utbildade svensklärare finns heller inte bland projektets 20 anställda.

Frågan måste lösas utanför K2, menar Lago som ser försvårande regler som det stora hindret. I dag dras försörjningsstödet in för den som läser SFI mer än till B-kursen, få läser därför till D-nivå.

I kommunen diskuteras nu stora insatser för att höja svenskkunskaperna.

– Södertälje har ett behov av ett stort språklyft vilket vi tittar på, säger Hans Carlsson, chef för Samordningsförbundet.