Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska spel efter attacken: "Inget avvikande spel på matchen"

Varför? Det är frågan alla ställer sig efter 17-åringe Södertäljebons attack på Aly Keita och hans påstående om en bomb på Stadsparksvallen.

Efter skandalen under måndagskvällen har det ryktats om att mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund kan ha varit en planerad matchfixning. Att det var därför 17-åringen tvingats till drastiska åtgärder för att få matchen avbruten.

Andreas Jerat, Svenska Spels presschef, berättade tidigare för Sveriges Radio att företagets spelövervakare just nu går igenom spel kopplade till matchen mellan J-Södra och ÖFK.

Nu utvecklar han sitt resonemang för Sporten:

– Vi håller på att titta närmare på den här matchen för att se om det är något annorlunda som har hänt. Svenska Spel är ett bolag som erbjuder spel på den här matchen så spel med orent syfte kan också ha placerats på en annan spelsajt.

Läs även: Oddskontroll efter attacken av Södertäljebon

Har ni sett något som är avvikande jämfört med en vanlig allsvensk match?

– Inte vad vi sett hittills, men vi tittar på matchen igen. Så vitt jag vet nu var matchen öppen för spel innan och under matchen.

Skulle du bli förvånad om detta är kopplat till matchfixning?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag vet helt enkelt inte och därför avstår jag från att kommentera.

I dagsläget vet inte Svenska Spel när de kan ha ett svar om attacken på Aly Keita var kopplad till matchfixning. När de analyserat klart deras data kommer de föra en dialog med polisen.

– Vi tittar på våra siffror och polisen har en undersökning som pågår. Vi kan bara misstänka förekomsten av matchfixning och ser vi det kommer vi polisanmäla. Sedan är det upp till polisen att arbeta vidare med vårt material, säger Jerat.

Läs även: Måvaktsattacken - 17-årige Södertäljebon anhölls i natt

Hur utreder ni detta om vi ska gå in på detaljer?

– Vi tittar på rätt mycket. Vi ser på individnivå vem som har spelat, när de är lagda, hur stora summor som spelats, hur insatserna fördelats mellan lagen sett till oddsen, var i landet spelen lagts och det finns även annan data att gå igenom.

Går det att svara på när ni kan ha ett svar om detta är matchfixning?

– Jag kan inte svara på det riktigt. Det kan ta dagar när man kollar på individnivå. Vi kan få en överblick nu runt lunch, men jag kan inte svara exakt på när vi har ett svar.

Vid lunchtid på tisdagen blev Svenska spels granskning klar.

– Vi kan inte se något som avviker från det normala i spelet hos Svenska spel. Tills vidare kan vi inte göra mer utifrån de data som vi har. Men vi var inte det enda spelbolag som erbjöd spel på matchen, säger Andreas Jerat till LT.

Andreas Jerat konstaterar att mycket ännu är oklart kring attacken och hoppas att förhör med 17-åringen ska ge en del svar.

– Det finns väldigt många frågetecken – vad gjorde personen på den matchen i den staden när han är hemmahörande på en helt annan plats? Vi vet att matchfixning förekommer, men jag vill inte spekulera i hans motiv.