Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska cirkusar har god djurhållning

Signaturen Rania är kritisk mot djur på cirkus, men glömmer att det finns annan djurhållning som är betydligt sämre för djur.

Anmäl text- och faktafel

Cirkusakademien har tömt svenska arkiv på anmärkningar, förelägganden, åtal och domar om djurhållning på cirkus. Det finns inte ett enda åtal, än mindre någon dom, mot svenska cirkusföretag de senaste 20 åren, trots att de är landets hårdast reglerade och mest kontrollerade djurhållare.

Att döma av domarna är privatpersoner det största djurskyddsproblemet. De senaste tio åren har minst fem politiker dömts för brott mot djurskyddslagen och/eller till djurförbud.

Cirkusakademien företräder landets turnerande cirkusföretag. Vårt krav är att lagar och regler gäller lika för alla. Den uppfattningen borde delas av alla demokratiskt sinnade. Sveriges veterinärförbund gjorde följande uttalande, efter att vi bad dem om underlag till ett tidigare yttrande där man krävde djurförbud på cirkus: "Vår inställning är att alla djur oavsett om de hålls på en gård, på tävling, utställning, i ett hushåll eller en cirkus ska som djurskyddslagen säger; behandlas väl och inte utsättas för onödigt lidande. Det viktiga är att kraven på gott djurskydd och god djurhållning är uppfyllda och inte vilken form av djurhållning det handlar om”.

Sverige kan inte ha lagar och regler som gäller på ett sätt för politiskt korrekta verksamheter och på ett annat för en grupp som Djurens rätt, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Stockholms universitet kallar för kringresande.

Slutligen är jag trött på att tidningar illustrerar artiklar om djur på cirkus med arkivbilder på amerikanska elefanter. Sveriges två sista cirkuselefanter pensionerades 2013 på frivillig väg.

Janne Näsström

ledamot i Cirkusakademien

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare