Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska är nyckeln till samhället

Sverige ska vara ett av världens mest konkurrenskraftiga och välmående länder. Ekonomin, skolan, välfärden och levnadsstandarden ska vara i världsklass.

För det krävs att alla som kan jobba gör det.

För människor som kommer till Sverige är språket en viktig nyckel in till det svenska samhället och till den svenska arbetsmarknaden.

Med den vetskapen och ambitionen arbetar regeringen aktivt med att förbättra och effektivisera språkinlärning för nyanlända. Södertälje är en av de kommuner som har störst behov och mest erfarenhet av språkundervisningen.

I dag besöker vi Svenska för akademiker (Sfa) med inriktning medicin här i Södertälje. Det är en intensiv, yrkesinriktad språkutbildning för dem som har utländsk akademisk examen i ett medicinskt yrke.

Här läser eleverna sfi i kombination med kurser inriktade mot arbete inom vården för att snabbt få den kompetens som behövs för att arbeta inom vården här i Sverige.

Sfa-medicin är ett gott exempel på yrkesinriktad sfi, en av regeringens prioriterade satsningar.

Andra goda exempel finns runt om i landet, där redan yrkeskunniga ingenjörer, jurister, ekonomer, lärare med flera kan få sfi-utbildning specialkomponerad utifrån sina behov.

Regeringens mål om Europas lägsta arbetslöshet 2020 kräver höga ambitioner och tydlig politik på flera områden, effektiv språkinlärning för nyanlända är en av dessa och därför har regeringen aviserat följande satsningar:

• Svenska från dag ett. I höstas lanserades Svenska från dag ett av regeringen. Genom denna satsning får asylsökande chansen att börja lära sig både svenska och om det svenska samhället via studieförbunden redan under asyltiden. Denna insats gör alltså att svenskinlärning kan påbörjas redan under asyltiden. Fram till årsskiftet 15/16 hade över 40 000 tagit del av satsningen.

• Sfi blir en del av komvux. Tillsammans med förslag kring förbättrad studie- och yrkesvägledning och sfi på flexibla tider ska detta göra det lättare för sfi-eleverna att kombinera sfi med praktik, jobb eller annan utbildning.

• Yrkesinriktad sfi. Regeringen har gjort sfi-undervisningen mer yrkesinriktad. Genom öronmärkta platser inom yrkesinriktad vuxenutbildning blir sfi-undervisningen lättare att kombinera med att lära sig ett nytt yrke, eller att anpassa sina yrkeserfarenheter till svenska förhållanden.

• Fler behöriga sfi-lärare. för att få god kvalitet på undervisningen krävs även fler behöriga sfi-lärare och regeringen har därför avsatt 100 miljoner kronor om året till ett sfi-paket som bland annat ska gå till just detta.

Alla dessa förbättringar av språkutbildningen ger en kortare väg till jobb för nyanlända, snabbare etablering på arbetsmarknaden och i samhället.

Genom att utbilda för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens tvingar vi undan arbetslösheten, bygger välfärden stark och stärker den svenska modellen. Regeringen gör stora satsningar och kommuner med höga ambitioner som Södertälje omvandlar dessa satsningar från politik till praktik. Tillsammans bygger vi Sverige starkt.

gymnasie- och kunskapslyftsminister

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Aida Hadzialic (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel