Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska åkrar kan bli slamfria

En utredning ska se över hur reningsverk kan förbjudas att sprida slam på åkrar i Sverige, som Aftonbladet var första med att berätta.

Som Tyskland redan gjort tillsätter nu regeringen en utredning för förbud mot slam på åkrar i Sverige, som Aftonbladet skrev 11 juli. Slammet från reningsverk innehåller tungmetaller som bly och kadmium.

"Detta innebär en omfattande omställning som kräver stora investeringar. I Tyskland har man sagt att förbudet ligger 15 år framåt i tiden", säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT, enligt Aftonbladet.

En tredjedel av allt slam används i dagens läge som gödsel på åkrar. Resterande två tredjedelar innehåller giftiga ämnen och blir inte godkända i certifieringsprocessen, skriver Aftonbladet.

"Tanken med utredningen, som ska vara klar i september 2019, är därför att också titta på tekniska lösningar där fosforen i slammet, och även andra viktiga ämnen, kan ta tillvaras på ett bättre sätt", säger Karolina Skog (MP) till TT, enligt Aftonbladet.

Se relaterade artiklar här.

e