Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk industri kan stärka sin position

Sveriges välstånd är byggt på innovativa och framgångsrika exportföretag som klarat av att förnya och ställa om i takt med att marknaden förändrats.

Annons

Industrin står för en femtedel av landets ekonomi och sysselsätter omkring en miljon människor. Dess produkter utgör också 77 procent av värdet på Sveriges export.

I Södertälje har vi Astra Zeneca och Scania med cirka 3 800 respektive 11 500 anställda. Av de cirka 45 000 arbetstillfällen som finns i Södertälje är över 19 000 industrijobb. De står också för en betydande del av svenskt exportnetto.

Det går bra för stora delar av svensk industri och det rapporteras allt oftare om nya investeringar, nya försäljningsrekord och nyanställningar. Samtidigt står industrin inför en rad utmaningar. Digitalisering och automatisering för-ändrar radikalt förutsättningarna för industriell produktion.

Det är en utmaning – kanske i första hand för mindre företag – att hänga med i den snabba teknik-utvecklingen.

Utvecklingen av smarta och hållbara fabriker gör det mer attraktivt att tillverka i Sverige, även om den internationella konkurrensen är hård. De stora tillverkningsindustrierna i Södertälje är utmärkta exempel på det, inte minst med tanke på Astra Zenecas stora investering i en ny produktionsanläggning för biologiska läkemedel i Gärtuna.

Hållbar produktion och hållbara produkter är en svensk styrka, men svensk industri kan flytta fram sina positioner ytterligare med satsningar på forskning. Det är viktigt att Sverige nu fokuserar på ökad resurs-effektivitet, miljöhänsyn och hållbar produktion.

Svensk industri får också allt svårare med den kompetensförsörjning som behövs för att konkurrera på världsmarknaden. Rekryteringar behöver underlättas och fler unga behöver välja utbildningar som är till nytta i våra industrier. Utbildningars kvalitet och relevans behöver öka och omställningen från gamla till nya jobb behöver förenklas.

Kompetensförsörjningssystemet måste möta industrins behov och främja dess långsiktiga utveckling.

Den strategi för nyindustrialisering som har presenterats av näringsminister Mikael Damberg (S) fokuserar på att svensk industri stärker sin konkurrenskraft. Arbetet med genomförandet kommer att ske inom fyra fokusområden:

• För det första behöver företag i svensk industri vara ledande inom den digitala utvecklingen och utnyttja digitaliseringens möjligheter.

• För det andra ska hållbar produktion, hållbara produkter och miljöhänsyn vara ledord.

• För det tredje behövs ett kunskapslyft i form av fler yrkesutbildningar på lokal, regional och nationell nivå för att våra industrier lättare ska kunna rekrytera människor med rätt kompetens.

• För det fjärde är forsknings- och innovationsinsatser centrala för att förbättra existerande tekniker eller utveckla nya med högre effektivitet och lägre energianvändning.

Att regeringen tar framtiden för svensk exportindustri på allvar är både glädjande och nödvändigt.

kommunstyrelsens ordförande

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot

Yilmaz Kerimo (S)

riksdagsledamot

Boel Godner (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel