Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVBK skänker intäkter från viktiga matchen

Ashur Ibrahim fyller 26 år i dag när hans SVBK tar emot Habo. Men det är inte därför matchen är speciell för honom, eller för att det är en viktig match i tabellen. Hälften av matchens intäkter går till Assyrier utan gränser.

Det är andra året i rad som SVBK och Ashur Ibrahim låter hälften av publikintäkterna gå till Assyrier utan gränser (AUG).

– Jag fick idén förra året. Jag gillar människorna som jobbar där. Dom gör det för folk som är väldigt utsatta nere i hemländerna i Mellanöstern, Irak, Syrien, Libanon, Turkiet, säger Ibrahim, alltså 26 år i dag.

Men Ibrahim drar inte på smilbanden för att han fyller år. Hans folk lider.

– Det känns inte som att världen upplyser folk om hur illa det är där nere egentligen om man inte själv är insatt. Det är för lite som visas i media. Ta bara det som hände i Paris, jag visar medlidande med det men det där pågår varje dag i Mellanöstern. Men det frontas inte lika mycket i media eller sociala medier. Jag vet inte varför, säger Ibrahim som har en pappa från Irak och en mamma från Syrien.

– Jag har själv inga släktingar som flytt från IS. Men jag har kompisar som har släkt som är kidnappade av IS just nu i Syrien. Det är ju hemskt, det är hemskt. Det är jobbigt att gå runt i sin vardag och tänka på det. Assyrier levde ju som vilket folkslag som helst där nere förut. Men nu vet jag inte hur många hundratusen som har försvunnit. Vi är redan ett utsatt folk, vi har inget eget land och nu blir vi utrotade. Det pågår ju en etnisk rensning, ett folkmord.

Assyrier utan gränser skapar hopp i Mellanöstern, bland annat genom olika projekt som vattenrening och skolor för flyktingar.

– Vi var där ganska nyligen i Irak, jag och vår ordförande Sisilya Rhawi var där för att kontrollera att våra projekt fungerade som dom ska och vi besökte även flyktingar där i flyktingförläggningarna. Det är jättehemskt att se men samtidigt kunde vi konstatera att varenda krona som kommit in till organisationen verkligen kommit till hjälp, säger Ferit Rhawi, volontär på AUG, som besökte en SVBK-träning i veckan.

– Vi är jättepositiva till den här typen av arbete, speciellt när lokala assyriska profiler väljer att ta det här steget och Ashur är just nu en av våra största elitspelare.

Men Ibrahim och hans SVBK har haft det tungt i seriespelet den här säsongen och har bara sju poäng.

– Hela laget måste arbeta som ett lag och kriga och tycka att nu är det nog, säger Ashur Ibrahim.Free via Skype