Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartförmedlarna ska bort från Södertälje

LT har i en initierad artikelserie tagit upp frågor om svartförmedling, ocker och oegentligheter som inte kan ses som annat än ännu en arm i organiserade ekonomiska brottsligheten i Södertälje.

Att kunna tjäna pengar på sådant som vi äger gemensamt – att få bort ocker, fiffel och svart bostadsförmedling – är uppenbart en viktig del som återstår att göra något åt. Frågan är egentligen en polisiär fråga då det handlar om illegal bostadsförmedling och svarthandel i syfte att tjäna pengar i likhet med andra bedrägerier som nu lagförs i Södertälje.

Även bostadsföretag bör kunna bidra exempelvis genom att den som bor svart i andra hand får kontraktet i första hand om man träder fram och avslöjar fuskare och förmedlare som hyr ut sina lägenheter svart. Det skulle effektivt avskräcka från denna typ av kriminalitet.

Viktigast är ändå att bygga hyresrätter med hyror som går att hantera för den som är ung, för den som har låga inkomster och inte vill eller kan skuldsätta sig, för den som fått jobb i Södertälje och för äldre som inte orkar bo kvar i eget hus. Att dessutom kunna erbjuda fler allmännyttiga hyresrätter måste prioriteras med tanke på den stora efterfrågan på den boendeformen.

Kostnaden ska naturligtvis täckas av hyror, drivas affärsmässigt och inte betalas med skatter vilket många tycks tro. I dag underhålls och byggs nya bostadsrätter och egna hem med stora skattesubventioner. Att sälja av de hyresrätter som i dag ägs gemensamt för att bygga färre nya är långsiktigt dåligt för alla.

Förutsättningarna för en bättre hyresmarknad sätts av regering och riksdag som i dag tyvärr prioriterar subventioner av annat boende än hyresrätten genom frikostiga ränteavdrag och rotbidrag. Stöd som inte omfattar hyresrätten, utan bara uppmanar till ökad skuldsättning.

Dagens hyresgäster subventionerar genom dessa bidrag andra boendeformer. Det handlar ofta om flera tusen kronor mer i månaden i hyra som en ny hyresrätt kostar jämfört med vad egna hem eller bostadsrätter kostar.

Gör om, gör bättre och skapa en rättvis bostadsmarknad i Sverige.

vice ordförande Telge bostäder

Patrik Holmqvist (V)

suppleant Telge Bostäder

Lennart Rendik (V)

vice ordförande Telge Hovsjö

Marie Lööf (V)

suppleant Telge Hovsjö

Sait Yildiz (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel