Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svarta lådan" kan ge svar på dödskraschen

Polisen hoppas att bilens så kallade ”svarta låda” kan lösa mysteriet i varför Viola beach med manager körde ner i vattnet. De bekräftar även att föraren måste ha varit vaken hela tiden.

Den tekniska undersökningen om bro-olyckan där Viola beach och deras manager omkom är fortfarande i full gång. Förra veckan kom uppgifter om att föraren var vaken vid olyckan, att bilen inte skadats av oljefartyget som körde över bilen och att den preliminära obduktionsrapporten visar att föraren inte var påverkad av varken droger eller alkohol.

Polisen står handfallen och lägger nu sin tillit till bilens ”svarta låda”.

– Vi undersöker just nu ”databoxen”. De flesta bilar har en styrenhet där data sparas och vi ska se i fall vi kan hitta något. Den är just nu hos Mazda och undersöks, säger Lars Berglund, förundersökningsledare hos polisen.

Den så kallade ”databoxen” skulle kunna visa eventuella varningsmeddelanden och liknande och plockas bara fram i speciella fall.

Kan det vara så att personen som körde somnat vid ratten och sedan vaknat och försökt veja?

– Vi hade den teorin inledningsvis men i dag är det inte så troligt, säger Lars Berglund.

Han säger att det finns en övervakningsfilm som visar hur bilen kommer åkandes, märker att andra bilar stannar, sänker hastigheten och sedan byter fil medvetet. Föraren hittar en lucka som den kör in i och sedan försvinner de.

– Så att personen skulle ha somnat kan vi nog avfärda, men vi vet inte vad som händer efter att bilen försvinner ur bild.

Om ni inte hittar något tekniskt fel på bilen, hur stor är då chansen att vi får reda på vad som hände?

– Ja om vi inte hittar några tekniska fel, då är det bara spekulationer, det är så långt vi kan komma. Hur tänkte de?

Strax efter olyckan kopplades Statens haverikommission (SHK) in efter en anmälan av en privatperson. Sedan dess har en stor mängd information samlats in men något beslut om utredning har ännu inte tagits.

– Vi samlar fortfarande in information, det handlar inte bara om fyskisk information utan även om intervjuer. Vi har inte all information som vi skulle kunna ha, om man säger så, säger Jonas Bäckström, ordförande för SHK.

Polisen vågar inte säga att de kommer hitta något när de undersöker ”databoxen” men hoppas att den kan visa någonting nytt i den olycka som förbryllar Sverige.

– Vi vet att bilen kom åkandes, andra bilar hade stannat och det blinkar fullt överallt. Bilen saktar ner, söker fält och kör in. Vi vet att de kört igenom två bommar, de borde märkt något efter första. Det är ett mysterium, säger Lars Berglund.