Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt komma åt svartuthyrare

 
Svartuthyrarna
Visa alla artiklar

Det är inte lätt för hyresvärdarna att göra sig av med folk som hyr ut svart. Det kräver dokumentation och ges många chanser till bot och bättring innan förstahandsuthyraren kan sägas upp.

När ett ärende går till hyresnämnden ligger hela bevisbördan på hyresvärden. Orsaken är att lagen är skriven för den svagare parten, som i regel är en vanlig hyresgäst.

Det gör det extra svårt att göra sig av med sådana som kommit över flera lägenheter svart i tredje hand.

Den som sitter på kontraktet kan alltid hävda att han bor där. Det kräver att hyresvärden kan bevisa att hyresgästen hyr svart eller saknar behov av lägenheten för att vinna i hyresnämnden. Det är en process som kan ta 1-2 år och där hyresgästen får chans till bot och bättring innan en uppsägning kan ske.

Och blir det uppsägning så är det förstahandshyresgästen som försvinner medan sådana som Bo Nilsson kan återkomma via andra lägenhetsinnehavare.

– Det är jättesvårt, vi kan ringa på och fråga om identitet, men den i lägenheten kan alltid säga att de är på tillfälligt besök. Vi kan inte få hårda bevis såvida de inte erkänner, säger Joakim Ströberg, uthyrningschef på TB.

Alternativet är en längre spaningsinsats eller ständiga besök.

– Men frågan är hur stora resurser vi ska lägga på det. Vi skulle kunna sätta 5–10 personer på att jobba med de här frågorna, säger Joakim Ströberg.

Han skulle hellre se en lagändring.

– Ska vi kunna jobba effektivare måste det till en annan lagstiftning. Min önskan är att det vore straffbart att hyra ut i andra hand. Så är det inte i dag. Som det är i dag är det allt för enkelt att slinka undan och återkomma, säger han.

Torbjörn Granström [email protected]