Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få kommunens handläggare att stanna

Brist på socionomer men även andra myndigheter som drar i de anställda är bidragande orsaker till den höga personalomsättningen. Det bekräftar omsorgsnämndens ordförande.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) inledde inspektionen LT skrev om i går i mitten av mars 2014.

Att ett beslut blev klart först två år senare förklarar en av de ansvariga inspektörerna med dels att IVO under tiden drabbades av flera sjukskrivningar, men även dels av undersökningens stora omfattning.

Redan när inspektionen inleddes kunde de se att ett förbättringsarbete påbörjats. Något som också avgjorde att inga åtgärder behövde tas.

– Vi kände att det var så pass mycket man hade påbörjat att vi stannade där. Sedan är man inte riktigt i hamn ännu. Men vi förutsätter att utvecklingsarbetet fortgår, säger Ulla Eriksson, en av inspektörerna bakom beslutet.

IVO utesluter dock inte att de kommer att följa upp kommunens arbete inom en snar framtid.

– Det är absolut inte omöjligt, säger Ulla Eriksson.

Eva Pedersen Wallin, resultatområdeschef för myndigheten för äldre och funktionsnedsättning, bekräftar att det finns en del arbete kvar att göra.

Hon tycker dock att det har blivit mycket bättre jämfört med när hon tillträdde för ett och ett halvt år sedan.

– När jag kom hit var det ”hallå, är det någon som jobbar här”, alla var sjukskrivna. Det fanns en gruppchef men ingen enhetschef. Nu är det tre gruppchefer och en enhetschef, säger hon.

Peter Friström (S), ordförande för omsorgsnämnden, tycker också att social- och omsorgskontoret har gjort ett stort jobb för att få ordning på problemen med långa handläggningstider och stor personalomsättning.

Han förklarar också att det senare till stor del beror på att det finns för få socionomer i landet.

– Det är en brist totalt sett, det finns fler tjänster än vad det finns utbildade.

Även om han påpekar att de i dagsläget bemannat upp kontoret är det flera som rycker i de anställda.

– De socionomer vi anställer är en eftertraktad grupp. Det är många, så som Migrationsverket och socialtjänster, som drar i dem. Just nu är vi uppe i den bemanning vi tänkt oss, men det rör på sig tyvärr.

Eva Pedersen Wallin tror att de behöver skapa en trygg och strukturerad arbetsplats med rutiner och nära arbetsledning för att hålla kvar de anställda. Något som de till stor del fått till i dag.

– Sedan kan det alltid bli bättre. Men det är en helt annan verksamhet än det var tidigare. Vi har haft mycket att reda upp och hittar fortfarande saker vi behöver få ordning på.

Peter Friström håller med och menar att även om löner betyder mycket så måste det först finnas en fungerande organisation.

– Det är viktigast. Sedan även att det finns möjlighet till utveckling och fortbildning.

FUB inte förvånade över IVO:s rapportering

IVO:s utredning visade tydligt det FUB påpekat under flera år. Nu hoppas de att kommunen kommer till rätta med personalomsättningen. Något de tror skulle lösa de flesta av problemen.

Christina Corbell, ordförande för FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) Södertälje/Nykvarn tycker att det som framkommer i IVO:s utredning bekräftar de upplevelser som de haft och påpekat de senaste åren.

– Jag hoppas att de tar det här på allvar. För det är ganska svidande kritik de får. Det man märker mest nu är att det fortfarande är en otrolig personalomsättning. Någonstans där måste man börja rannsaka sig varför folk slutar, säger hon och menar att det blir en ond cirkel när det hela tiden är många nya handläggare.

– När det är så många nya har de inte heller några äldre som de kan fråga när de blir osäkra i någon fråga.

Christina Corbell tror också att problemet med personalomsättningen är det viktigaste att komma till rätta med för att framtiden ska bli bättre.

– Om man inte gör något åt omsättningen kommer det inte vara någon ändring det närmaste året utan vara likadant som det är i dag. Det blir ju inget vite eller böter heller. Så det är svårt att veta hur allvarligt kommunen ser på det här.