Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart bostadsmarknad växer sig stark i Södertälje

 
Svartuthyrarna
Visa alla artiklar

En organiserad svart handel med bostadskontrakt har vuxit sig stark i Södertälje. Hyresrätter återgår allt mer sällan till bostadskön – i stället säljs de illegalt eller hyrs ut svart.

Annons

Chansen att få en hyresrätt snabbt via bostadskön är försvinnande liten. Bostadsrufflare har de senaste åren kapat åt sig en allt större andel av lägenheterna och hyr ut dem svart i andra, tredje eller fjärde hand på en illegal marknad.

Kommunen får ofta in uppgifter om den lukrativa handeln.

– Jag får inte sällan höra om uthyrning svart eller att det erbjuds kontrakt mot pengar. Jag har hört uppgifter på mellan 60 000–100 000 kronor för ett första eller andrahandskontrakt. Människor som kommer hit erbjuds även att köpa

förfalskade förstahandskontrakt, säger Britta Karlsson, chef för Södertälje

kommuns försörjningsstöd.

Den stora inflyttningen av EBO-flyktingar till Södertälje i tio års tid har fått den svarta bostadsmarknaden att koka. Om det var brist på lägenheter tidigare, är situationen nu närmast kaotisk.

I Södertälje anser kommunen att konsekvenserna av EBO-systemet nått en kritisk punkt, särskilt för skola och socialtjänst.

I ett försök att bromsa de skenande kostnaderna för försörjningsstödet stramade kommunen 2014 upp bidragssystemet. I år har man gått vidare genom att kräva att den sökande ska styrka sina adresser och bostadskostnader för att få stöd – ett försök att få överblick på läget och i förlängningen komma åt den svarta uthyrningen.

Att andrahandsuthyrningen är omfattande vittnar inte minst Arbetsförmedlingen (AF) om i Boverkets nyligen utkomna rapport om boendesituationen för nyanlända. Så gott som alla nyanlända som skrivs in på AF i Södertälje uppger c/o-adresser.

På kommunen tror man att det finns många lägenheter som fungerar mer som sovplatser än som bostad. 45 lägenheter har identifierats där det bor minst fem vuxna per rum. 66 lägenheter finns med minst tio vuxna i bostaden.

– Vi kräver att de sökande redovisar hela boendekontraktskedjan när vi ska bevilja försörjningsstöd. Även om man har inneboende i andrahandskontrakt så vill vi se hela kedjan, säger kommundirektör Martin Andreae, som initierat arbetet mot fusk inom boendesektorn.

Om väldigt många bor i samma lägenhet blir det avslag i vissa delar av försörjningsstödet som utgör bostadsstöd. Enligt Boverkets rapport är det endast åtta procent i dag av de nyanlända i Södertälje som får bostadsersättning, vilket visar att det är svårt för de nyanlända att få tag i en bra bostadslösning. Det kan jämföras med fyra gånger så hög procent i Hultsfred.

– Meningen med detta är inte att krångla till det för folk utan att försöka förhindra trångboddhet, säger Martin Andreae.

Parasiterar på bostadsbristen

De hyr en mängd lägenheter svart i andra hand och hyr i sin tur ut i tredje. Svartuthyrarna parasiterar på bostadsbristen.

Under de senaste åren har märkbart färre lägenheter återgått till Telge bostäders bostadskö efter att ha sagts upp.

– I dag återgår mellan 50–100 lägenheter till kön per månad mot för 150–200 lägenheter för fem år sedan, säger Joakim Ströberg, uthyrningschef på Telge bostäder.

En viktig förklaring är alla som väljer att behålla kontrakten när de flyttat för att hyra ut svart i stället. Och allra mest utstuderade är de stora svartuthyrarna som etablerat sig som hyresvärdar i ett parallellt bostadsförmedlingssystem.

– Det finns de som företagsmässigt hyr ut lägenheter på det här sättet. Vi vet personer som hyr ut 10–15 lägenheter som de i sin tur hyr i andra hand, säger Joakim Ströberg, uthyrningschef i Södertälje.

Det handlar alltså om personer som hyr ut lägenheterna i tredje hand svart – utan att meddela hyresvärden. Och eftersom varje steg vill ha en vinst så trissas hyrorna upp för de som bor i bostäderna. I vissa fall hyrs lägenheter även ut i fjärde hand.

Problemet är att det är väldigt svårt att komma åt det för bostadsbolagen.

– Det behövs en ändring i hyreslagen så att vi enklare kan säga upp hyreskontrakten vid svartuthyrning, säger Joakim Ströberg.

Torbjörn Granström [email protected]