Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att locka unga politiker

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Allt fler unga engagerar sig politiskt – men inte i politiska ungdomsförbund. – Det är enklare med mindre lokala event, säger Emma Olsson, 19.

Sedan förra valet har nästan alla ungdomsförbund ökat medlemsmässigt, medan partierna har tappat.

– Det är intressant. Kanske hänger det ihop med att SD kom in i riksdagen, vilket skapade engagemang om att det faktiskt spelar roll vad man röstar på, säger Jenny Madestam, statsvetare och Södertäljebo.

Men de politiska ungdomsförbunden i Södertälje för en tynande tillvaro. I princip har SSU och MUF aktiviteter, de andra är små.

– Unga har generellt lättare att engagera sig i miljö- och livsstilsfrågor och sådant som är viktigt ideologiskt, alltså hur vi ska vara och leva tillsammans i samhället, säger Jenny Madestam.

Ungdomarna Adrian Gallo, 19, Emma Olsson, 19, Delmon Barkino, 17, och Beatrice Larsson, 17, instämmer.

– Det är lättare att engagera sig i olika event för då kan man stå för just den åsikten, i ett parti måste man stå för partiets alla åsikter, säger Adrian Gallo.

Förutom att få folk att rösta har de politiska ungdomsförbunden även stor betydelse som rekryteringsbas för partierna.

– Ska man bli politiker är det svårt utan att ha en historia i ett ungdomsförbund, säger Jenny Madestam.

Ungdomsförbunden är viktiga politiskt eftersom de är mer radikala och obstinata än moderpartiet och mer ideologiskt renläriga.

– Det hänger väl ihop med att unga generellt, oavsett var man står politiskt, är mer radikala. Om partierna inte lyssnar på ungdomsförbunden kommer de att bråka, säger Madestam.

Relationen mellan parti och ungdomsförbund är viktig både för nyrekryteringar och för att få in ett ungdomsperspektiv i politiken.

Ungdomsförbunden i Södertälje är nöjda med partisamarbetet, se artiklar nedan, men ungdomarna LT pratar med tycker att ungdomsförbunden är osynliga.

– Det är tråkigt att man inte märker så mycket här, säger Beatrice Larsson.

– Det är roligt med diskussioner, man kan lära sig mycket på att lyssna och behöver inga partiledare om man har insatta kompisar. Även om jag inte får rösta kan jag påverka mina kompisar som är mindre insatta, säger Delmon Barkino.

– Det är viktigt att kunna vara vänner och respektera varandra även om man tycker olika, säger Emma Olsson.

– Om ungdomsförbunden vill att man ska engagera sig eller ha ens röst måste de jobba för det. Det behövs mer event, inte bara valstugor på torget vart fjärde år. Det händer inte mycket i Södertälje men när det gör det kommer det mycket folk, som vid Kringelfestivalen. Flera vill vara engagerade om de får chansen, säger Adrian Gallo.