Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att få till bättre målarfärger

Information om allergener är tillräcklig menar Kemikalieinspektionen. Problemet med allergier kvarstår dock så länge konserveringsmedel används.

Alexandra Dahlberg tvingade sluta som målare efter at hon blivit allergisk av nya mer miljövänliga färger.

Men Kemikalieinspektionen som ansvarar för tillsynen och kontrollen av målarfärgerna tycker att den information som tillverkarna ger i dag om allergiframkallande ämnen är ganska bra.

– Den senaste tillsynsrapporten visade att färgleverantörerna sköter sig bra. Informationen finns på burkarna. Men problemet kvarstår att nästan alla färger innehåller de här ämnena, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

Han förklarar att man i dag måste ange när det finns allergiframkallande medel i färgen även om man inte behöver klassa hela preparatet i sig som allergiframkallande.

Erik Gravenfors tror också att något som kan sätta käppar i hjulet för färger som är ännu bättre ur allergisynpunkt är den omfattande proceduren för att få nya produkter godkända. Först ska själva substansen godkännas på EU-nivå, därefter ska vardera av EU-länderna godkänna själva produkten. Utöver det är det sällan färgleverantörerna själva som tillverkar de konserveringsämnen som tillsätts i färgen.

– Vi har haft möten med företrädare från färg- och limbranschen rätt nyligen. De säger att det är rätt bekymmersamt att man inte ser en mer kraftfull forskning hos tillverkarna av konserveringsmedel, säger han.