Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svaret om vargattacker: "Vi har erbjudit akutåtgärder"

Skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret är en sista utväg. Vid nya attacker mot får finns andra åtgärder att ta till, säger Göran Åström på länsstyrelsen.

Fårägarna på Molstabergs säteri nära Mölnbo är på gång att släppa ut över tusen djur i hagarna. I LT nyligen krävde de att länsstyrelsen står redo att fatta beslut om skyddsjakt om vargarna i Sjundareviret går till attack.

Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen, håller med om att risken för vargangrepp är uppenbar, bland annat eftersom det rovdjursavvisande stängslet inte är på plats än.

– Vi erbjuder stöd med ett antal akutåtgärder, till exempel att sätta upp lapptyg, ljud- och ljusskrämmor, akutstängsel och nattfållor. Vi har redan erbjudit dessa åtgärder till djurägarna på Molstaberg, säger Göran Åström.

– Om frågan om skyddsjakt blir aktuell bedömer vi den utifrån jaktförordningens regler.

Vanligast är att en ansökan om skyddsjakt kommer in. Länsstyrelsen kan också ta upp frågan på eget initiativ.

– Vi är inte i en sådan situation att vi prövar den frågan. Utvecklingen får visa om det blir aktuellt.

Fårägarna på Molstaberg vill inte ha varg i trakten. Vad säger du om Sjundarevirets framtid?

– Länsstyrelsens uppgift är att förvalta den nationella rovdjurspolitiken, vilket innebär en viss bärkraftighet när det gäller vargstammen. Vi ska vidta lämpliga åtgärder i sådana här fall. När vi har gjort vad vi kan och det inte räcker är skyddsjakt en sista utväg.

Förhoppningen i första hand är att den stängsling som kommer i gång först nu, på grund av ett sent bidragsbeslut, ska skydda fåren på Molstaberg.

Sjundareviret breder ut sig i skogarna mellan Mölnbo, Järna och Nykvarn. Där finns, enligt rapporterna, fyra vargvalpar för tillfället. Vargtiken sköts i höstas, medan hanen är försvunnen.

Läs även: LT-Play: De fruktar nya vargattacker

Ny vargattack på Molstabergs gård