Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse för gangsterrättegången

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

När åklagarna visar bilderna på de ihjälskjutna bröderna Moussa riktar Bernard Khouri ner blicken. Dubbelmordsåtalet drog i gång igen på tisdagen i Stockholm tingsrätts säkerhetssal.

Rättegångsdag 32 inleddesi går i det stora gangstermålet i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Alltsedan den 8 november har den nya rättegången pågått med ett par till tre förhandlingsdagar i veckan.

Men skillnaden var märkbar i går jämfört med när dubbelmordet togs upp i den första och sedermera ogiltigförklarade tingsrättsförhandlingen för över ett år sen. När åklagarna nu redogjorde för sin sakframställan i dubbelmordet på bröderna Moussa var det tomt på besöksläktaren.

Bortsett från LT fanns inga andra medier på plats. Sveriges mest påkostade rättegång mot den grova organiserade brottsligheten förs nästan helt i medieskugga.

Men likafullt pågår den och med gårdagens förhandlingsdag har processen nu nått mer än en tredjedel. Dag 32 av 85 inplanerade dagar, där den sista är utsatt den 20 juni.

Som LT tidigare berättat består gangsterrättegången av ett flertal åtalspunkter och från den 8 november, har det hittills bara handlat om utpressningar. Först i går inleddes dubbelmordetåtalet. Åtalspunkterna har kastats om och följer inte längre tidsordningen.

– Vi kastar om en del eftersom vissa åklagare är uppknutna på andra mål och då passar det bäst att ta Oasen två-delen i dag, säger kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren.

Så i går började åklagarsidan återigen att beskriva dubbelmordet på bröderna Moussa inne på spelklubben Oasen natten mot den 1 juli 2010. Om hur mördarna flyr på stulna flyktmopeder, som stals dagarna innan i Södertälje. Om hur de hittas uppbrända med mordvapnen 750 meter bort på en gång- och cykelväg invid Östastigen.

Och hur polisens tekniker sedan börjar undersöka de förbrända resterna och hittar intressanta detaljer om mobiltelefoner och annat som bygger stora delar av den indiciekedja som åklagarna försöker snärja de åtalade med.

När åklagarna först visade upp de brutala bilderna på ett nedblodat Oasen, med de båda skjutna bröderna, lutade den utpekade ledaren för nätverket, Bernard Khouri, sitt ansikte mot armarna på bordsskivan och såg ner i flera minuter. De övriga tittade slött på storbildsskärmen.

– De ser det som en transportsträcka till hovrätten, säger en advokat i en paus.

32-årige Khouri åtalas för anstiftan till morden, alltså för att ha beordrat dem. Fyra andra åtalas för medhjälp till mord. Vid den första rättegången var totalt åtta personer åtalade för inblandning i dubbelmordet, nu bara fem.

Tre av dem friades i den sedermera ogiltigförklarade rättegången. Och åklagarna valde att inte åtala dem på nytt i den nya.