Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svagare vinst men starkare forskning för Astra Zeneca

Analytikerna hade hoppats på en något högre vinst.Men på lång sikt ser Astra Zeneca positivt på framtiden – med en allt starkare forskningsportfölj.

Astra Zeneca redovisade på torsdagsmorgonen sitt bokslut för 2015. Och under fjärde kvartalet nådde bolaget inte riktigt upp till analytikernas förväntningar.

Vinsten per aktie för det fjärde kvartalet 2015 uppgick till 0,94 kronor per aktie. Analytikerna hade förväntat sig 0,97, enligt di.se.

Astra Zenecas intäkter under det fjärde kvartalet landade dock på 6 399 miljoner dollar, vilket är något över analytikernas förväntningar.

För helåret 2015 ökade intäkterna med en procent och ledningen ser positivt på framtiden.

– Vi stärkte vår forskningsportfölj och levererade ett starkt finansiellt resultat under 2015 samtidigt som vi påbörjade nästa fas av vår strategiska resa. Tillväxtplattformarna levererade en ökning med 11% i produktförsäljning, vilket, tillsammans med ökningen med 7% i vinst per aktie för kärnverksamheten (Core EPS), visade den underliggande styrkan i vår verksamhet, säger koncernchefen Pascal Soriot i en kommentar.

Framförallt är det innovationskulturen och den höga produktiviteten för forskning och utveckling som man är nöjd med.

– Vi stärkte den strategiska betydelsen av Onkologi, genom att leverera nästa generations behandlingar till patienter, som till exempel Tagrisso inom lungcancer och Lynparza inom äggstockscancer, samt en lovande forskningsportfölj inom immunonkologi, säger Pascal Soriot i pressmeddelandet.

Under 2016 räknar Astra Zeneca den gynnsamma forskningsutvecklingen fortsätter med bland annat sex registeringsansökningar och ungefär tio övergripande resultat från stora kliniska studier.

Astra Zeneca spår dock att intäkterna kommer sjunka något under 2016.