Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanna Pettersson ny chef för Nationalmuseum: ”Oerhört viktigt att museet är till för alla”

Susanna Pettersson blir ny överintendent och chef för Nationalmuseum i Stockholm.
- För mig personligen är det oerhört viktigt att museet är till för alla. Utan tillgänglighetsfrågor och museipedagogik blir museet bara ett förråd.

Det blir Susanna Pettersson, tidigare chef på konstmuseet Ateneum i Helsingfors, som tar över rodret på Nationalmuseum i framtiden. Den nya överintendenten och chefen presenterades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på en pressträff på onsdagen.

Pettersson har tidigare även varit chef för Finska institutet i London, chef för Alvar Aalto-stiftelsen och för Alvar Aalto-museet samt haft olika arbetsuppgifter inom Finlands Nationalgalleri.

- Vi har sökt efter en dokumenterat god chef och ledare med god erfarenhet och kunskap från det konstvetenskapliga området och med en god förankring i konstvärlden, säger Bah Kuhnke på pressträffen.

Pettersson tar över efter tidigare överintendenten Berndt Arell, vars förordnande gick ut vid årsskiftet och som regeringen valde att inte förlänga. Arell fick en del kritik under sin tid på posten, bland annat för att ha rekryterat en vän till en chefspost på museet samt för att ha kört en sponsorbil privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal.

Sedan den 1 januari har Birgitta Castenfors varit tillförordnad chef för museet.

Nationalmuseum stängde för renovering 2013, och öppnar igen den 13 oktober i år. I de upprustade lokalerna ska fler verk ur samlingarna rymmas, och museet ska också kunna ta emot dubbelt så många besökare – 800 000 per år – jämfört med tidigare.

Susanna Petterssons förordnande sträcker sig från den 1 augusti 2018 till 31 juli 2024.

Sara Haldert/TT

Fakta

Nationalmuseum stängde för renovering 2013 och öppnar igen under hösten 2018. Kostnadsramen var tidigare 850 miljoner kronor, men har stigit till 1,1 miljarder inklusive säkerhetsåtgärder för 225 miljoner kronor.

Den 17 juni invigs museets filial i Östersund, Nationalmuseum Jamtli.

"Nationalmuseum i nytt ljus" har varit renoveringens slogan.

Nationalmuseums tidigare, Berndt Arell, hamnade i blåsväder flera gånger. Bland annat fick han kritik för att han rekryterade sin vän Peppe Bergström Hesselbom till en chefspost på museet, en anställning som facket ansåg inte gick rätt till.

2015 inleddes också en förundersökning om mutbrott mot Arell sedan han kört en sponsorbil privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal med biltillverkaren. Förundersökningen lades dock ned.