Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superhög brandrisk och extrem värme – massor av larm om brott mot eldningsförbudet

 
Extrema sommarvädret – torka, vattenbrist och hög brandrisk
Visa alla artiklar

Tidigare i veckan infördes ett skärpt eldningsföbud i länet och brandrisken är extremt hög. Det hindrar inte folk från att tända sina grillar, rapporterar polisen.

Annons

De senaste månadernas extrema torka har gjort att brandrisken är extremt hög.

Tidigare i veckan fattade länsstyrelsen beslut om att införa eldningsförbud igen, den här gången i en skärpt variant.

Nu är det till skillnad mot under den tidigare perioden med eldningsförbud inte ens tillåtet att elda i iordningställda grillplatser.

Budskapet verkar ha gått ut till många, men inte alla.

– Vi har massor av samtal om detta. Tyvärr har vi inte möjlighet att åka på dem, vi måste prioritera väldigt hårt, säger Eva Nilsson vid polisens regionledningscentral i Stockholm.

Under lördagen och fram till 15 på söndagen hade polisen i länet fått in drygt 60 samtal som gällde grillning på platser där det är förbjudet att elda.

– Folk ringer säger pratat de säger att de bett de som eldar släcka och får "Fuck off, det skiter vi i till svar". De tycker kanske att de har petflaska vatten bredvid och det räcker. Men det gör det inte. Det räcker med en gnista och en vindpust så är det kört, säger Eva Nilsson.

Att bryta mot eldningsförbudet kan ge böter.

– Det är ju ingen dignitet på det sättet, men konsekvensen kan bli stor, säger Eva Nilsson.