Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styvpappa skapade fängelse i hemmet

En liten pojke ska ha hållits inlåst, med folie för fönstren och en hink som toalett. Nu åtalas styvpappan.– Han ville inte ha honom, säger Pia Björstrand, pojkens målsägandebiträde.

När styvpappan gick till jobbet låstes pojken in, utan mat och med en hink att bajsa i. Nyckeln tog mannen med sig. Det sa mamman när polisen larmades till bostaden i Södertälje kommun den 21 juni. Styvpappan åtalas nu för olaga frihetsberövande.

– Det har skett i någon slags uppfostringssyfte men det har gått långt över vad som är lagligt, säger Pia Björstrand, pojkens målsägandebiträde.

Han ska enligt mamman ha låsts in vid flera tillfällen, ibland i dagar. De var rädda för mannen, men hon ska till slut ha tagit mod till sig och ringt polisen. När de kom hittades pojken inlåst, med en säng som saknade lakan, ett tunt täcke, ett lågt vitt Ikeabord och en tom byrå.

På bordet låg en pyjamas – med torkade gula fläckar på – bredvid några strumpor och ett tygbälte.

– Det fanns inga leksaker och inga böcker. Han skulle bara sitta där, det var som ett fängelse, säger Pia Björstrand.

En av poliserna skriver i sin avrapportering att det var otroligt varmt och stank avföring. Det stod en flaska vatten på golvet, men pojken hade inte fått äta sedan dagen innan. Ljuset sipprade in genom folie som tejpats fast mellan fönsterrutorna i det låsta fönstret. Taklampan saknade glödlampa.

Polisen berättar att hon visade pojken polishuset. När de passerade arresten förklarade hon att de låser in tjuvar där. ”Som min pappa har gjort med mig”, sa pojken då.

Enligt mamman har styvpappan sagt att han inte vill ha pojken i sitt liv. Att han vill slänga ut honom på gatan eller i skogen. Hon har inte vågat säga ifrån om inlåsningen av rädsla för att de skulle hamna på gatan och hon ska inte fått ha kontakt med vänner och familj. Men hon kunde inte acceptera att han slår pojken.

Mannen åtalas även för misshandel. Pojken har på förskolan berättat att styvpappan slår honom. Mamman berättar i förhör att pojken rymt genom fönstret och då ska styvfadern ha blivit så arg att han tog tag i pojkens nacke, vred om armen och slog honom hårt i ansiktet med öppen hand. När mamman ingrep ska mannen ha slagit henne i ansiktet med handflatan. Efter det satte styvpappan lås på fönstren.

Mannen ska enligt åtalet ha installerat kameror i bostaden för att övervaka familjen när han inte var hemma och han åtalas därför även för ofredande.

Bevisläget är gott, enligt åklagaren. Hon har dock inte tagit ställning till vilket straff hon ska yrka på.

– Jag har tillräcklig bevisning för att få en fällande dom, säger åklagaren Jenny Almegård.

Den 42-årige styvpappan har suttit häktad sedan den 23 juni. Han har varit fåordig men säger till sin försvarare att han är oförstående inför anklagelserna.

– Han förnekar brott, det är egentligen den enda kommentar han har. Resten kommer han att förklara under huvudförhandlingen, säger försvarsadvokaten Magnus Altin.

Han har suttit häktad i en månad. Hur mår han?

– Han mår naturligtvis dåligt, det gör alla som sitter häktade under så lång tid. Men framför allt för att han anser sig vara oskyldig till brott och egentligen är ganska oförstående till vad det är för fel han har gjort.

Polisen hittade pojken inlåst i rummet. Men styvpappan hävdar att han inte har låst någon dörr.

– Hans syn på det hela är att han själv inte har varit hemma i bostaden. Hans fru har ju varit där hela tiden medan han har varit på arbete på dagarna. Han har aldrig låst in det barnet och har ingen vårdnad om det barnet heller, säger Altin.

Mannen förnekar att han ska ha övervakat sin fru och hennes pojke. Kameran ska ha varit en babyvakt.

– Det har varit fråga om en vanlig barnkamera som man köper på Clas Ohlson, för att hålla koll bara så att det inte händer någonting. Men det har inte varit något försök till övervakning.