Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrkan i folkstormen – det mest minnesvärda 2017

Snart dags att stänga böckerna för ännu ett år.

Och utan tvekan har 2017 varit ett hyggligt friktionsfritt år lokalt – både i Nykvarn och Södertälje. Befolkningstillväxt, goda ekonomiska resultat, bostadsbyggen och skolelever som klarar sig bättre och bättre. Inte nog med det: motorvägsbroarna har fungerat hela året.

Men nog finns där också en del som sticker ut. Inte minst vad gäller att lyssna på sina medborgare.

I Nykvarn har den stora politiska frågan de senaste åren varit exploateringen av fastigheten Älgbostad och Hökmossbadet vid Yngerns nordöstra del.

Det stora ligger inte i själva byggplanerna, utan i det folkliga engagemang som frågan väckt. Och i det frenetiska motstånd mot att lyssna på invånarna som kommunens politiska majoritet – Nykvarnspartiet och Moderaterna – gång på gång manifesterar.

I fjol när nästan var tionde Nykvarnsbo skrev under den namninsamling som begärde en folkomröstning om exploateringsplanerna satte majoriteten stopp. Man pekade på tveksamheter i själva listorna.

Och nu i höst, när skisserna skulle ut på samråd, såg NP och M till att Nykvarnsbornas möjlighet att komma in med synpunkter blir minimal. Under drygt en månad, över jul- och nyårshelgerna, pågår samrådet – det tar slut 19 januari.

Det är den mest klassiska av strategier. Korta samrådstider, antingen under sommarsemestern eller över jul- och nyår, är en närmast patenterad metod när kommunledningar vill hålla medborgarna borta från allt inflytande över de egna storslagna planerna. Så slår man dövörat till.

Men det medborgarengagemang som verkligen etsat sig fast under 2017 är det kring Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje.

Landstingets upphandling av kardiologi i öppenvården tog ingen som helst hänsyn till vare sig geografi eller demografi, utan enbart till kronor och ören. De tre bolag med de lägsta anbuden kommer att få ta hand om hjärt- och kärlpatienterna  som inte är i behov av akutsjukhusens resurser eller kan få rätt vård inom primärvården.

Styrkan och engagemanget i kampen för Hjärt- och kärlcentrum är tveklöst 2017 års stoltaste minne – demokrati i sin prydno.

Hjärt- och kärlcentrum, med över 5 000 listade patienter och över 30 års uppskattad verksamhet får silkessnöret – den sista mars nästa år tar det slut.

En våg av upprörda medborgare har gjort sina röster hörda, nästan 10 000 skrev på protestlistorna. Under resans gång har de lokala politikerna, från samtliga partier, svängt så att de numera mangrant står bakom folkets kamp för en fungerande hjärtsjukvård i Södertälje – och där de distanserar sig från sina partikamraters beslut i landstinget.

Styrkan och engagemanget i kampen för Hjärt- och kärlcentrum är tveklöst 2017 års stoltaste minne – demokrati i sin prydno.

Även om initiativet inte kommer nå sin målsättning att rädda Hjärt- och kärlcentrum har det verkligen ruskat om i landstingshuset. Beslutsfattarna där blev tagna på sängen när de tvingades inse att människor av kött och blod blir berörda av vad de beslutar – och att det inte skadar att tänka till före när upphandlingar ska göras.

Hanteringen har också ruskat om de lokala partierna i Södertälje. Från höger till vänster har man tvingats inse att kommunikationen med kollegorna i landstinget har stora brister.