Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stylisten lämnade livet i LA för kebaben i Södertälje

Makeupartisten Ida Kumlin växte upp i Södertälje för att sedan bo i både Stockholm såväl som metropolen Los Angeles. En upplevelse hon rekommenderar andra unga som vill se världen.

Södertälje, Gnesta, Los Angeles, Stockholm och tillbaka till Södertälje. Ida Kumlin har hunnit med att bo på flera ställen.

Men födelsestaden kallade på henne för drygt två år sedan då hon väntade sitt första barn.

– Jag har kvar min syster här som fick barn ungefär samtidigt som mig. Vi bodde väldigt centralt i Stockholm och ville tillbaka till lite lugnare miljöer utan att flytta ut på landet, säger hon.

Även om hon på nytt stadgat sig i Södertälje reser hon och sambon ofta till Los Angeles i USA där hennes sambos bror bor. En stad som hon också själv har bott i när hon studerade på Santa Monica college.

En upplevelse hon rekommenderar alla som är i ung ålder och är sugna på att se världen.

Hon påpekar dock att det är viktigt att läsa på om vad som behövs i papper och försäkringar. Själv höll hon nämligen på att bli stannad vid gränsen första gången hon skulle in i landet.

– Jag hade fått fel stämpel i passet men tänkte att det här måste gå att lösa då det inte är jag som har gjort fel. De visste inte hur det skulle lösas och tar inte själva reda på det.

Då är det upp till en själv att fixa. Det räckte också med ett telefonsamtal och en annan signatur så var det löst. Men man måste vara väldigt framåt själv och stå på sig, säger hon.

Under tiden Ida Kumlin studerade var hon även med om att hennes college utsattes för en skolskjutning.

En man som mördat sina föräldrar hade efteråt åkt till skolan och skjutit tre personer där. Hon själv var inte på plats men fick ett automatiskt telefonsamtal från skolan som sade till henne att hålla sig borta från området.

– Det var som i en film. Men för dem var det inte lika konstigt. Även om alla var i chock och tyckte det var hemskt var det en del av vardagen för dem.

Större delen av tiden i USA var ändå positiv och hon känner att hon vuxit som människa efter den.

– Det gick fortare än vad jag hade trott och det händer alltid något kul även om det är en lugn dag. Jag blev mer öppen och framåt som person och jag vill pusha på min karriär mer här i Sverige för att kanske återvända och jobba mer med det i Los Angeles.

Hon skulle dock inte vilja bo där på heltid. En av anledningarna menar hon är att om man vill ha samma levnadsstandard som i Sverige är det väldigt dyrt.

– Jag gillar att åka dit och hälsa på. Men när man har barn och vet hur samhället fungerar vill jag inte bo där permanent. Kanske att bo halvårsvis i utkanten av Los Angeles.

Det är också ytterligare en sak som gör att det är värt att stanna i Södertälje menar hon.

– Kebabtallriken i Södertälje slår allt!

Gillar zumba

Ålder: 31.

Yrke: Makeupartist och hårstylist.

Familj: En dotter på två år, sambo och hund.

Fritidsintressen: Träna och dansa, är ett zumbafreak.