Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Johannesson död

Den grafiske bildkonstnären Sture Johannesson har gått bort i 82 års ålder.

”Vår älskade Sture Johannesson har ikväll somnat in lugnt och stilla i Skanör”, skriver de närmast anhöriga på hans Facebooksida rapporterar Sydsvenskan.

Sture Johannesson framträdde vid 1960-talets slut som en "ytterst tids- och formmedveten konstnär med bilder i psykedelisk undergroundstil", heter det i Nationalencyklopedin.

Hans ofta provokativa affischer fick internationell spridning. Nationellt bröt han fram 1968 med en utställningsaffisch för Lunds konsthall – “Friheten på barrikaderna II” eller “Haschflickan”, som föreställde en naken haschrökande kvinna.

Sture Johannesson drev också det legendariska galleriet Cannabis i Malmö på 60-talet. På 70-talet blev han och hustrun Charlotte Johannesson pionjärer på att skapa bilder i datorer. Under 80-talet fortsatte han experimentera inom digitalt bildskapande.

Det provokativa sinnelaget övergav aldrig Sture Johannesson. Vid en utställning 2004 på Lunds konsthall fick polisen rycka ut för att beslagta utställningens hampaplantor.