Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Allén om Danius: Det handlar inte om kön

Turerna kring Svenska Akademien fortsätter. Efter Akademiens möte på Börshuset förra torsdagen meddelade Sara Danius att hon lämnar sin stol och roll som ständig sekreterare.
Nu kommenterar ledamot Sture Allén avhoppet.

– Det var ju så att Sara Danius själv avgick. Det var ingen omröstning. Utan hon bara sa att nu kan hon inte vara med längre och så reste hon sig och gick och tackade så mycket. Det fanns ingen omröstning. Det fanns inte en människa som nämnde kön. Det hade inte det minsta att göra med det. Det är bara dumbommarna i tidningarna som drar fram det och knyter blusen som Sara gjorde, säger Sture Allén till Expressen.

Sture Allén är även kritisk till rapportering som han menar att kantats av "fria fantasier":

– Det är detta om att vi använt argumentet kön när vi, som man påstår, avskedade henne. Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick. Vi har inte med ett enda ord berört hennes kön. Hur hon knäpper blusen får hon göra som hon vill och så vidare. Det är så mycket sådana dumheter som man lägger stor vikt vid.

TT