Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Struntar Södertälje i att klottersanera?

Annons

Att klotter förfular staden tror jag de flesta håller med om. Att klotter skapar mer klotter är också en sanning. Det kallas Broken windows-teorin av kriminologerna. (Den teorin är även tillämplig på nedskräpning).

Anmäl text- och faktafel

Av den anledningen har många kommuner en policy mot klotter, det ska saneras inom 24 eller 36 timmar. Stockholm har det. Södertälje har haft det.

Vi hade till och med två arbetslag som bara sysslade med detta. Personer som stod långt från arbetslivet fick en chans. Det hade effekt. Klottret minskade.

Initiativtagare då var Brottsförebyggande rådet i Södertälje, där även jag hade ett finger med i spelet. Efter en tid försvann dock grupperna och saneringen skulle skötas av entreprenörer. Förra året försvann klottret ganska fort när jag gjorde en felanmälan. Däremot verkade inget saneras på eget initiativ av verksamheten! Ser inte personalen klottret?

Nu tycks inte heller en felanmälan hjälpa, klottret sitter kvar och triggar till nya stordåd. Klotter förfular och sprider olust och i vissa fall även otrygghet. Sker dessutom av unga pojkar och många gånger i miljöer som är allt annat än hälsosamma.

Ansvariga – ska vi ha det på det här viset?

Uffe Oscarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare