Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Struntar i hjälmen för frisyrens skull

De flesta anser att en lag om cykelhjälm även för vuxna vore rimlig.
Fast fortfarande struntar många i huvudskyddet för att inte ­sabba frisyren.

Varje år skadas 3 000 cyklister så svårt att de måste läggas in på sjukhus. Hälften drabbas av skallskador, som ofta hade kunnat undvikas om cyklisten använt hjälm, enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

45 procent visade sig aldrig använda hjälm när försäkringsbolaget Trygg-Hansa i april lät intervjua 1 020 personer om deras inställning i frågan. Hjälmnobbarna angav ett eller flera skäl till sitt val.

54 procent förklarade att de alltid har cyklat utan hjälm. 28 procent tycker hjälmen är besvärlig att ha med sig. 20 procent menar att det är obehagligt. 17 procent poängterade att frisyren blir förstörd.

”Jag tycker att det borde vara viktigare att skydda det som är under frisyren”, kommenterar Helen Sjöberg, projektledare för kampanjen Kapten Hjälm på NTF Stockholms län i ett pressmeddelande.

I undersökningen svarade 71 procent att det borde vara lag på att använda cykelhjälm.

Brukar du använda cykelhjälm? Svara på frågan och skriv gärna en kommentar.