Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort antal gripna för ekobrott i stan

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Ett stort antal personer greps på tisdagsförmiddagen runt om i Södertälje misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet. Flera husrannsakningar har gjorts och arresten uppges vara välfylld. (UPPDATERAD 16.59)

Mellan klockan 08.40 och 09.30 på tisdagsmorgonen slog polis till mot ett stort antal personer misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet.

Tillslaget var en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje – den så kallade Tore 2-insatsen.

Personal från flera myndigheter ska ha medverkat vid tillslaget, som framförallt skedde i Södertälje men även utanför.

Klockan fyra nu på tisdagseftermiddagen hade tio personer förordnats offentlig försvarare av Södertälje tingsrätt. Antalet hade växt under hela dagen och inget sa att det skulle upphöra.

– I nuläget kommenterar vi inte hur många som gripits, bara att det rör sig om ett stort antal, säger Lars Byström, informationsansvarig vid länskriminalen i Stockholm.

Mot sju av de gripna hade tingsrätten redan i måndags beslutat om kvarstad för att säkra tillgångar vid en eventuell utmätning av Kronofogden.

Samtliga gripna anhölls under dagen och ingår i ett och samma ärende som omges av stor sekretess.

Enligt uppgift till LT handlar det om ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen.

– Vi kommenterar inte några siffror i nuläget. Vi nöjer oss med att säga att det rör sig om omfattande ekonomisk brottslighet, säger Lars Byström.

Flera husrannsakningar har gjorts under dagen och arresten i Södertälje uppges vara ”välfylld”.

– Ryms man inte på ett ställe kan vi få ta andra ställen till hjälp, säger Lars Byström, som uppger att gripandena har gått lugnt till väga.

Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje, bekräftar att tillslagen i morse ligger inom ramen för den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje som pågått sen 2010.

– Ja, det gör den, men i övrigt kommenterar vi inget just nu, säger han.

Den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje drog i gång 2010 som en effekt av gangsterkriget – då två kriminella gäng bekämpade varandra på öppen gata, med Moussamorden som kulmen. Rättegången kring det startar på nytt nu på torsdag efter att den förra rättegången ogiltigförklarades. Den myndighetsgemensamma insatsen har samtidigt fortsatt mot den grova ekonomiska brottsligheten.

Enligt Appelgren pågår 36 ärenden varav ett tiotal förundersökningar. Tisdagens gripanden utgör ett och samma ärende.

Åklagare Karin Sigstedt på Internationella åklagarkammaren ska nu besluta om de anhållna ska begäras häktade.