Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagen utsikt över kanalen

Den lilla sjöfarts- och broserie vi publicerat den senaste tiden avslutas för denna gång med en utsikt från Gamla järnvägsbron, den andra i ordningen.

Annons

Som de flesta känner till, eller borde känna till, gör södra delen av Södertälje kanal en vid sväng söder om yttre Maren innan den går under de tre broarna och fortsätter ut mot Igelstaviken.

Bilden är tagen uppifrån den gamla järnvägsbron och som ett landmärke, mitt i bild, kan vi notera vattentornet i Västergård. Det betyder att bilden är tagen efter 1960 då vattentornet togs i bruk.

En annan detalj som ger en tidsmässig hållpunkt finns i den vänstra, nedre delen av bilden. Där kan man lägga märke till ett mäktigt brofundament som är det västra och som ingår i motorvägsbron som kom att invigas 1965. Motorvägsbron har således hunnit bli drygt 50 år, detta utan att firas.

I högra bildkanten kan vi se en del av Tältetområdet där Södertälje kommun nu vill bygga bostäder. Länsstyrelsen har invändningar och hänvisar till strandskyddet.

Vi, lite äldre Södertäljebor, kommer ihåg att på platsen låg då ridhuset till Södertälje ridklubb. Det var lite av ett provisorium som fungerat i flera decennier men blivit för litet och otidsenligt.

Kanske ligger området för nära kanalen för bostäder men tänk vilket utsikt!