Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning för att lyfta Fornhöjden

I vår räknar Telge bostäder med att börja modernisera 800 lägenheter i Fornhöjden och samtidigt bygga ett 50-tal nya taklägenheter. Beskedet välkomnas av hyresgästen Maha Chamoun.
– Vår lägenhet är jätte­dålig, så det är bra, säger hon.

Under flera år framöver kommer Telge Bostäder, tillsammans med entreprenören Skanska, att genomföra en större upprustning av lägenheter i Fornhöjden. Det handlar i första hand om de som byggdes under slutet av 60-talet och början av 70-talet.

I en första etapp som beräknas starta i vår och pågå under två år ska 200 hyreslägenheter i fyra huskroppar på Fornbacken 1–27 moderniseras, samt 14 nya taklägenheter byggas ovanpå fastigheterna – det till en kostnad av 160 miljoner kronor.

Det stora projektet har redan fått sin välsignelse av Telge bostäders styrelse och i slutet av augusti var ärendet uppe i Telgekoncernens styrelse.

Där omvandlades det dock till att bli ett informationsärende då det fortfarande fanns en del obesvarade frågor, berättar Telge bostäders vd Eva Nygren. Hon hoppas nu att ärendet i stället ska kunna tas upp i oktober.

– Det finns tre villkor som vi först måste få klarhet kring. Det gäller dels ett avsteg från det avkastningskrav vi har från vår ägare, som vi inte kommer att kunna uppfylla, dels handlar det om ett avsteg från tillgänglighetskravet då kalkylen inte går ihop om vi måste bygga om hissarna för att de ska kunna nå en våning högre – till de nya takvåningarna. Den tredje frågan handlar om att komma överens med hyresgästföreningen om hyresjusteringarna, säger hon.

För de boende blir kanske det mest påtagliga badrumsrenoveringarna.

– Usch, säger hyresgästen Maha Chamoun när badrummen kommer på tal.

– De är inte trevliga. De är slitna och det luktar ständigt illa från vårt avlopp.

Hyresgästerna kommer även få möjlighet att välja omfattning på renoveringen. Den som önskar kan exempelvis få hela lägenheten ytskiktsrenoverad och även välja mellan två olika nivåer av köksmodernisering.

Till det mer spektakulära inslaget i Telge bostäders strävan att lyfta Fornhöjden hör nog ändå takvåningarna som ska byggas ovanpå de befintliga husen. För att åstadkomma det rivs alla vindsförråd, som i stället flyttas till källarna.

– Oavsett takvåningarna är utsikten här uppe fantastisk, kanske den bästa i stan. Beroende på i vilket hus du bor kan du se hela stan, Mälaren och Saltsjön, säger Eva Nygren.

Sammanlagt handlar hela projektet om en investering på drygt 600 miljoner kronor, varav bara en mindre del ska tas upp via lån, enligt Nygren.

– Det handlar om kanske 20 procent. Resten finansierar vi av egen kraft. Det är också därför som vi sålt av en del av vårt bestånd. Men vi bör också kunna söka medel ur EU:s strukturfonder. Men om vi beviljas det är det i så fall bara en bonus.