Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stormen Staffan var bara en vindpust"

Stormen Staffan lamslog de Jämtländska fjällen, men på haven runt Sverige var det inte fullt så illa.– Det var bara kulingvarning, säger Daniel Stjernström på Sjöfartsverket i Södertälje.Södertälje.

När stormen Staffan drog in över Sverige på juldagen blåste det orkanstarka 34 sekundmetrar på Åreskutan. Stora delar av landet ställde in sig på hårda vindar. Men fullt så farligt var det inte på Östersjön, Bottenhavet, Kattegatt, menar Daniel Stjernström, VTS-operatör på Sweden trafic på Sjöfartsverket. I myndighetens lokaler nere vid Södertälje kanal sitter han och håller koll på farvattnen utanför Sveriges kust. Där på ett antal skärmar med digitala kartor ser han alla farvatten runt våra kuster. Och visst blåste det en del på juldagen, men någon fara ute bland vågorna? Nej, så illa var det inte.

– Ur vår synvinkel var det inget anmärkningsvärt, bara en vindpust jämfört med annat. Det var ett fartyg i Brofjärden, Lysekil på Västkusten som draggade, alltså att ankaret började släppa och släpade på havsbottnen. Men det var nog det enda, säger Daniel Stjernström.

Som mest blåste det 20-22 sekundmeter längs Norrlandskusten och Västkusten – styv kuling.

– I dag är det bara åtta sekundmetrar, säger han.

Från Södertälje sitter Sjöfartsverkets personal och arbetar dygnet runt. Härifrån övervakar de båttrafiken, rapporterar eventuella olyckor och informerar om vindstyrkor och skickar ut varningar. Vissa stråk på havet är så kallade trafiksepareringszoner – de har skapats för att undvika kollisioner mellan fartyg. Och på kartan syns alla båtar stora med en transponder ombord.

En bit bort från Stjernström sitter Mikael Vikman, som håller koll på Mälaren, Landsort, Bråviken och Luleå skärgård. Intill honom sitter Jennifer Ferccaine, som håller särskild koll på huvudstadens farvatten ut mot östra skärgården. Om stormen Staffan, säger hon:

– Värre stormar har vi sett tidigare i höst, Staffan var nog en ovanligt liten storm jämfört med det.