Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbedragare inför rätta för mer fusk

Ägaren till Elma personlig assistans, som dömdes av hovrätten till sex års fängelse för fusk med assistansersättning, står nu åtalad för fler grova bedrägerier – fusk med rot- och rut-bidrag.

Den första rättegångsdagen av två har hållits mot den 44-årige ägaren av det numera konkursade bolaget Elma, som var föremål för den stora assistanshärvan. Tillsammans med fyra andra står han nu åtalad för fler grova bedrägerier, vilket ska ha skett genom hans bolag som utförde allehanda hushållsnära tjänster. 44-åringen som just nu avtjänar sitt sexåriga fängelsestraff på en anstalt deltog i rättegången via videolänk.

44-åringen står nu åtalad för att, med hjälp av de fyra andra, ha lurat Skatteverket att betala skattereduktioner på totalt 57 812 kronor, i så kallat rot- och rut-bidrag.

– Jag påstår att han skickat in oriktiga ansökningar om rot- och rut-bidrag för städning och reparationer som aldrig utförts. När Skatteverket skickar ut kontrollmeddelande till beställarna, så har han sagt åt dem att inte reagera på det, säger Peter W Nilsson, kammaråklagare vid tredje ekobrottskammaren i Stockholm.

Bevisningen består främst av inspelade telefonsamtal och sms från 2012.

– Det här uppdagades när polisen hade telefonavlyssning på honom i samband med assistansfusket 2012. Då framkom även det här fusket med hans andra bolag, säger Peter W Nilsson.

Brottsligheten går alltså tillbaka till 2012. I ett av telefonsamtalen från september 2012, säger 44-åringen till en av de medåtalade, en 47-årig Södertäljebo:

– Skulle det vara okej om jag kan dra ett rut-avdrag för en jättestorstädning

hemma hos dig? Du behöver inte betala någonting själv, utan det kommer betalas in från annat håll.

47-åringen, svarar:

– Vågar man sådant?

44-åringen:

– Va? Ja, det är ingen fara. Det är värre om man skriver att jag byggt en altan och så visar det sig att den är 40 år gammal.

En faktura på 15 000 kronor betalas till 44-åringens bolag, som redovisar 7 125 kronor i skattereduktion till Skatteverket.

44-åringen ringer även upp en civilekonom han känner och frågar om denne ska utnyttja något rut eller rot i år?

Nej, blir svaret, han lär inte hinna fixa badrummet i år, varpå 44-åringen

säger:

– Vad bra då! Kan jag dra lite grann?

Alla fem åtalade, varav en kvinna, förnekar brott. Att bedrägerierna inte togs med i assistansrättegången beror på att den var stor nog som den var. Samtidigt behöver 44-åringen inte vänta sig mer straff.

– Eftersom han fått sex år så konsumeras det här enligt ”mängdrabattsystemet”. Men jag kommer att yrka villkorlig dom och böter på samtliga, säger Peter W Nilsson.

LT har sökt 44-åringens försvarare för en kommentar.