Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kontraster mellan äldre och nyare byggnader

Gammalt och nytt i Södertälje möttes under en tid vid mitten av 1960-talet.

Det äldre av staden ser vi närmast kameran vid den del av S:ta Ragnhildsgatan som gick från Storgatan upp mot Nygatan. Där kontrasterar gamla magasin från sent 1700-tal mot nya storbyggen.

Tidigare hade man kunnat köra på nämnda gata från Västra Kanalgatan ända upp till Högbergsgatan.

Den första stora avkortningen gjordes när Tellushuset uppfördes, senare försvann en del när socialförvaltningen byggde vid Nygatan.

Men vi uppehåller oss vid det avsnitt av S:ta Ragnhildsgatan som vi ser. En skylt anger att det fanns en bilfirma som hette Auto-centralen i ett uppsnyggar garage.

Nedanför fanns äldre bodar för de firmor som låg i kvarteret.

I den nedre delen låg ett skomakeri och i den ljusgröna, högre byggnaden fanns Ulla-magasinet som sålde textilprodukter.

Runt hörnet låg Södertälje kaffehandel. I nybygget på andra sidan Storgatan hade Epa sina lokaler.

Går vi till södra sidan av S:ta Ragnhildsgatan hade urmakare Bengtsson en kombinerad butik och verkstad intill en möbelaffär vars namn vi tyvärr inte kan läsa ut.

Därefter låg Udds radioaffär. I det stora stenhuset fanns dåvarande Skandinaviska Banken som senare blev SEB. Denna bank ligger kvar intill nuvarande ingången till Lunagallerian, sett från gågatan.

I övrigt är dåtidens firmor borta. De nyare finns inne i gallerian.