Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor sorg efter ”Glennas” död

Flaggan vajar på halv stång vid Scaniarinken i Södertälje och vid spelarentrén har folk lagt blommor och tänt ljus. Hockeysverige är i sorg efter beskedet om SSK-legendaren Glenn ”Glenna” Johanssons bortgång.

– Man har fem, sex riktigt nära vänner under sin livstid, Glenn var en av de bästa, säger före detta SSK-lagkamraten Anders Eldebrink.

Guldpuckenvinnaren Anders Eldebrink spelade i SSK under majoriteten av sin karriär, och tillsammans med Glenn ”Glenna” Johansson förde de laget till SM-guldet 1985 - det första på 29 år, och det senaste i klubbens historia.

– ”Glenna”, Conny Jansson, Mats Hallin, Thom Eklund och jag – vi var ett riktigt järngäng. Vi har mycket roliga minnen från isen, men även utanför. Det var därför man stannade i SSK på den tiden – vi hade en så bra relation. Vi höll ihop i vått och torrt.

I flera år var Anders Eldebrink tränare för schweiziska Kloten Flyers, men den nära vänskapen har bestått.

– Vi har hela tiden haft kontakten. Senast för några veckor sedan var vi ute och käkade tillsammans och snackade om dagens SSK och om vad som gick bra och dåligt. Han var oerhört lätt att vara med. En otrolig kamrat, med en stor glädje för livet och hade alltid glimten i ögat och skojade. Det känns förjävligt att han är borta. 58 år är alldeles för ungt.

Nu hoppas Anders Eldebrink att Glenn ”Glenna” Johansson ska få den uppskattning som han förtjänade i livet.

– Han var en riktig SSK:are. En av de största. Folk förstår inte riktigt hur bra han var. Jag menar, han vann skytteligan två år i rad – hur många gör det idag?

SSK-ordföranden Jan Bergman kom till klubben precis då Glenn lämnade som spelare, men minns honom både som spelare och person.

– Han var ju anställd till och från i arenabolaget, så vi har stött på varandra var och varannan vecka. En otroligt snäll och ödmjuk person. Och en fantastisk ishockeyspelare, säger Jan Bergman.

Vad har han betytt för SSK?

– Enormt mycket. Han är en av SSK:s största, en av de få som hänger i taket. Jag tror det är en av de största stjärnorna SSK haft, och det betyder ju att han är en av de största svensk hockey haft, säger Jan Bergman och fortsätter:

– Jag blev otroligt rörd igår när jag fick höra om det. Han lämnar efter sig ett stort tomrum, det märks på alla reaktioner och alla som ringer. Nu går förstås tankarna till hans närmaste.

Även på det sociala mediet Twitter är sorgen påtaglig och hyllningarna många efter Glenn Johanssons död.

"1984 när jag spelade mot Sovjetunionen första gången var Glenn Johansson center i vår kedja. Läser att att han somnat in. Vila i frid", skriver mångårige landslagsforwarden Jonas Bergqvist.

"Glenn Johansson har gått bort. Han var en av elitseriens artister när jag startade min ES-karriär. En gudabenådad lirare. Vila i frid Glen.", skriver före detta Djurgårds- och NHL-spelaren Johan Garpenlöv.

"En riktigt fin människa och god vän har gått bort. Glenn Johansson du blir en stjärna i himlen nu. RIP", skriver före detta SSK-lagkamraten Anders Carlsson.