Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skogsbrand utanför Nykvarn – väntas ta dagar att släcka

 
Skogsbranden i Båglabergen i Nykvarn
Visa alla artiklar

En cirka 50 000 kvadratmeter skogsbrand härjade på tisdagen vid väg 509 i närheten av Nykvarn. Svåra väderförhållanden gör att släckningsarbetet väntas ta flera dagar.
Under natten mot onsdag var branden inringad och bevakades av personal i väntan på morgonen då det aktiva släckningsarbetet kan återupptas.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Larmet om händelsen kom vid 15.07 på tisdagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna rörde det sig om en gräsbrand nära Almnäs.

Det tog en god stund för räddningstjänsten att hitta fram till platsen och en polishelikopter skickades för att hjälpa till med att leta och få en överblicksbild. Vid tjugo över fyra hade räddningstjänsten hittat branden och platsen visade sig vara vid Båglan gård.

Brandmännen möttes av en 200-300 meter lång brandvägg, men det gick initialt inte att avgöra hur stort område bakom som brann.

Tidigare uppgifter från polisen om att branden var vid ett bostadsområde visade sig inte stämma. Branden låg ca 700 meter in i skogen från närmsta farbara väg.

Branden hade vid 20-tiden på tisdagskvällen slitit sig till ytterligare två bränder. Den ena slet sig över väg 509 mot Nykvarns samhälle, men räddningstjänsten lyckades släcka den.

– Den initiala branden är cirka 30 000-40 000 kvadratmeter och en till brand i anslutning på 10 000 kvadratmeter. Vi har inringat bränderna men det är svårt att säga att vi har kontroll. Vindarna och torkan gör att branden kan slita sig igen, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns räddningscentral, vid 20-tiden.

Vid midnatt mot onsdag var branden återigen inringad och under kontroll. Styrkor har skickats hem i väntan på att det återigen ljusnar och det aktiva släckningsarbetet kan återupptas. Åtta man från Nykvarns station är på plats och bevakar branden, som omringats med slang.

– Nu är det kolsvart ute, så det mer eller mindre omöjliggör någon aktiv insats, säger Roger Magnusson.

Räddningsstyrkorna har använt så mycket vatten vid släckningen att dricksvattnet kan vara missfärgat hos hushåll i området. En boende i området har hört av sig till räddningstjänsten om att deras vatten missfärgats och räddningsmanskapet på platsen har också rapporterat in till räddningscentralen om saken.

– Kommunen har fått information om det från oss.

Under natten var det enligt Telge näts presskontakt för tidigt att säga om dricksvattnet påverkas på något vis utöver missfärgningen.

Platsangivelsen på kartan är ungefärlig och baseras på uppgifter från SOS Alarm.