Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro över buset i Brunnsäng centrum

Misshandel, knallskott, droger och busåkande fordon – oron och upprördheten fullkomligt exploderade på polisens medborgarträff med Brunnsängsborna på måndagskvällen.

– Vad finns det för möjligheter att ha kameraövervakning i centrum? frågar Peter Tacchi, och får medhåll av flera av de 190 Brunnsängsbor som i går sökte sig till polisens och kommunens medborgarträff i nya Brunnsängsskolan. Dit hade polisen kallat till möte för att få in synpunkter på hur de boende upplevde tryggheten i bostadsområdet. Peter Tacchi berättade upprört om en kvinna i 35-årsåldern som misshandlades av 3–4 män i 20–25-årsåldern för en månad sen – mitt i Brunnsängs centrum på kvällstid.

– De gav sig på henne för att de ansåg att hon varit ”uppkäftig”, säger han.

Peter Tacchi berättar att han kom till undsättning, men att med kameror på platsen hade gärningsmännen kunnat identifieras.

– Man är alltid ensam när man går ut och de är alltid många, säger han.

Nils Lundmark, polis i yttre tjänst, säger att polisen eftersträvat mer kameror i Södertälje, men länsstyrelsen är restriktiv utifrån integritetsaspekten.

– Det man kan göra är att påverka politikerna och hjälpa polisen med att berätta vad som hänt, säger han.

– Vi försökte för några år sen få tillstånd på Marenplan och stationen, men fick avslag av länsstyrelsen som inte tyckte att det var tillräckligt mycket brott där, säger kommunens säkerhetssamordnare Michael McCarty.

Brunnsängs centrum har de senaste åren blivit en samlingsplats för ungdomar och unga vuxna från hela Södertälje. Sabotagen mot belysningsstolpar och fönsterrutor har ökat markant, säger fastighetsförvaltaren Magnus Björklund på Telge Fastigheter.

Mopeder, men även bilar, som vrålar förbi oroar också många i bostadsområdet.

– Ofta åker de moppe igenom Ellbe livs från dörr till dörr och kör nästan över gamla tanter med rullator, säger Camilla Viman, 52.

Att centrumet blivit en samlingsplats beror på att ungdomsgården Tajen ligger där. Den är öppen för ungdomar upp till 18 år, men sen portas de. Unga vuxna samlas då utanför i centrumet i stället. Tomas Sjögren från Tajen, hoppas att en flytt av fritidsgården kan mildra problemet i centrum.

– Vi vill flytta Tajen hit upp till Brunnsängsskolan. Men jag tror också att man skulle vinna jättemycket på att ge unga vuxna i åldrarna 18-25 år en egen lokal att vara i. Som det är nu har de inget.

En äldre man tog upp oron med smällarna.

– Den 18 februari hördes en jättesmäll, dagen efter fanns inget av min postlåda kvar. Jag ringde polisen men hamnade på plats 42 i kön och gav upp!

Nils Lundmark säger att det sannolikt var förbjudna polska ”knallskottsbangers” med en avsevärd sprängkraft och en smäll som inga skyddskåpor hjälper mot.

Gunnel, 75, tycker att insatserna främst bör riktas mot ungdomarnas föräldrar.

– Kan ni få föräldrarna att få in sina ungar i tid och göra läxorna? Som det är nu är de ute hela kvällarna och gapar och skriker!