Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor bensinläcka i Nykvarn

Bensin har runnit ut i marken vid Statoilmacken i Nykvarn.
– Jag tror saneringen blir omfattande, säger miljöinspektör Hans-Olof Henriksson.

I början av november upptäcktes att en av påfyllningsledningarna till bensinmacken Statoil i Nykvarn har läckt ut bensin.

– Folk kände att det luktade bensin och en undersökning visade på läckage, säger Hans-Olof Henriksson.

– Vi har ingen aning om hur mycket bensin som läckt ut eller hur länge det pågått, bara att det måste ha skett under en längre tid.

En sanering påbörjades men var tvungen att avbrytas eftersom jorden var för porös och det fanns risk för säkerheten med tanke på att det förvaras gastuber vid bensinmacken.

Diskussioner om påverkan på miljön togs direkt men det finns inga vattentäkter eller brunnar i närheten. Däremot finns det en möjlighet att bensinföroreningen påverkar grundvattennivån.

– Det är besvärligt och kommer att ta lång tid att sanera marken, men vare sig mack eller vägar ska behöva stängas av under arbetet.

Statoil ska under mars–april göra en mer åtgärdsinriktad plan för saneringsarbetet, men att det dröjer så länge är enligt Hans-Olof Henriksson ingen fara.

– Det händer inte så mycket med läckan nu. Det är viktigare att få ett bra säkerhetsarbete, säger han.