Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor basketfest hela påskhelgen

Som vanligt fylls idrottshallarna i Södertälje med basketspelare i påskhelgen, då 2 000 spelare från hela Norden kommer hit för att spela Scania cup.

Scania cup är SBBK:s traditionella inbjudningsturnering under påsken, som även brukar kallas inofficiellt nordiskt mästerskap för ungdomslag. Med 2 000 spelare, 1 000 ledare, 154 lag som spelar över 400 matcher i 13 olika hallar och 400 ideellt arbetande funktionärer är det Södertäljes största årligt återkommande ungdomsturnering.

Cirka 150 domare från hela Europa dömer turneringen. Samtliga domare som deltar genomgår också en utbildning under turneringen och detta år är även det internationella förbundet, FIBA, engagerade genom att de genomför en separat utbildning för de mest lovande domarna i Europa under Scania Cup.

Bland de ideellt arbetande funktionärerna finns även elitspelare från Telge och Kings som mitt under brinnande SM-slutspel ställer upp för att få detta jättearrangemang att snurra.

Några elitspelare får dock göra sin största insats på planen i stället - eftersom de fortfarande har ålder inne för att spela. Till exempel finns Telges Linnea Nilsson med i äldsta flicklaget, födda 97-98.

I år saknar arrangörsklubben SBBK faktiskt lag i den näst äldsta åldersklassen, födda 1999, både på flick- och pojksidan. Klubbens 99:or, som Telgespelarna Sanna Korkea Aho och Moa Filén Hammarström som båda var med i Scania cups all star team i 99-klassen i fjol, är i stället med och fyller upp de äldsta lagen.

SBBK hade inget lag i final i fjol, men två lag - flickor 1999 och flickor 2000 - spelade bronsmatch, där båda lagen tyvärr förlorade. Benny Johanssons 00-tjejer får försöka ta revansch i år, medan 99-flickorna alltså får hjälpa sina äldre klubbkamrater i 97-98-klassen.

Scania cup inleds på långfredagen och finalerna spelas på söndag och måndag. De flesta finaler spelas i Täljehallens A-hall, men några klasser spelar sina finaler i nya Västergård arena.

Mer fakta om turneringen och komplett matchprogram finns på Scania cups hemsida, på den här länken.