Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa ytterligare exploatering av Järnaskogen

När ska ivern att vilja bebygga skog och grönområden ta slut? Järnaskogen har redan rivits upp och sargats för en anlagd, bred, upplyst, malplacerad genväg genom skogen, samt bebyggts i sina utkanter i olika väderstreck och för alltid minskat i omfång, djup och integritet.

Och man kommer att fortsätta decimera skogen.

Som till exempel längs kanten mot Rönnvägen, där man vill bygga en affärsgata. Och kanske ska man därtill bebygga cirka en tredjedel av Järnaskogen mellan södra Kallfors, över Ljungbacksområdet och fram till Norrtuna.

Enligt en ny ansökan om planbesked, vill ett företag förvärva mark för att utvidga sitt industriområde nedanför Norrtuna, till att även omfatta skidbacksområdet bredvid samt anslutande grönområdet, båda områdena belägna längs Logsjön i Järnaskogen.

Vi talar om lokala och globala miljövärden här. Hur mycket är de värda i ett långsiktigt perspektiv, för dagens beslutsfattare och andra intressenter?

Föreställ er att hela Järnaskogen har jämnats helt med marken till sist och där man i stället byggt upp en tätortsbebyggelse med asfalterade bilvägar i och över hela skogen. En föreställning som inte får bli verklighet.

Vi talar om lokala och globala miljövärden här. Hur mycket är de värda i ett långsiktigt perspektiv, för dagens beslutsfattare och andra intressenter?

Lugn, man kan ändra på beslut. För visst vore det oerhört oansvarigt att ytterligare förstöra en lokal, tätortsnära skog, med tanke på den globala framtid vi går till mötes i miljö- och klimatavseende. Södertälje kommun borde bemöda sig om att köpa upp de skogsandelar, som inte redan ägs av kommunen och sedan värna, restaurera vid den kommunalt anlagda, breda genvägen och bevara Järnaskogen som skog. Ur miljö-, klimat- och hälsosynpunkt - som en gåva till oss alla och till kommande generationer.

Offentliggör sedan Järnaskogen, inklusive dess nuvarande utkanter, som skyddat område från ytterligare exploatering och deklarera den som naturreservat, alternativt grönområde. Det senare, har Järna kommundelsnämnd föreslagit till Miljönämnden. Inget politiskt parti kan undgå att värna om klimat och miljö i dag.

Så ena er nu, ni politiker och berörda tjänstemän i Södertälje kommun, om att bevara hela Järnaskogen som skyddat område.

Anna-Clara Wikberg

en av Järnaskogens alla väktare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare