Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa tokerierna på Berget

På 1960-talet revs stora delar av Södertäljes stadskärna. Resultatet blev ett centrum med 250 meter gågata och några få hus i kolossalformat. För att i någon mån mildra effekterna av centrumsaneringen beslöt de styrande politikerna att flytta upp ett antal gamla hus till friluftsmuseet Torekällberget. Där skapades ett fint litet småstadstorg och några stadskvarter.

En sten markerar gränsen mellan staden och landet, som består av den unika Råbygården och flera andra torp och stugor. Här finns djurstallar och beteshagar för kor, får och getter och flera andra djur. Väderkvarnen som kom på plats redan 1929 har blivit en symbol både för Södertälje och Torekällberget.

För pluskunder [+]: Vill bygga fyrvåningshus med hotell, festlokal och spa på Torekällberget – kommunen: ”Behöver utredas noga”

På platsen nära väderkvarnen fanns tidigt ett kafé, som senare blev ett litet värdshus. I flera omgångar blev det allt större. På senare år serverades där varken lunch eller middag, utan man höll bara öppet för enstaka fester. För museiparken hade det noll värde, och lönsamheten var nog i samma härad.

För dig som är pluskund [+]: Första steget taget mot hotell, restaurang och spa på Torekällberget

När nu värdshuset brunnit ner och tomten sålts till ett par intresserade byggare är det inte heller något värdshus man vill bygga. I stället planerar man för ett jättehotell med spa och gym. Fastighetsbolagets vd, Joakim Nordlund, vill helst ha 200 rum för att hitta en hotelloperatör som är intresserad. Scandic Skogshöjd har 225 rum och det hotellet upptar ett helt kvarter. Hur man tänkt sig att få plats med ett helt kvarter på den lilla värdshustomten framgår inte.

River man Råbygården och skickar djuren på slakt kan man säker få in ett riktigt präktigt parkeringshus också.

Frågan är snarare vad kommunpolitikerna tänker offra. Kägelbanan och den nyanlagda parken åker väl först. Ankdammen kan kanske bli poolområde. River man Råbygården och skickar djuren på slakt kan man säker få in ett riktigt präktigt parkeringshus också.

Ingen skulle komma på tanken att bygga ett storhotell på Skansen, granne med Seglora kyrka. På samma sätt är det oacceptabelt att fördärva Torekällberget med ett stort nybygge och göra hela museet till en hotellbakgård. En stor och hög hotellbyggnad skulle kasta en förlamande skugga över hela parken och få den stolta väderkvarnen att se ut som en liten puttefnask.

Södertäljepolitiker, ta er samman och sätt ner foten innan det är försent. Gör inte om 1960-talets tokerier på den sista fredade platsen i stan.

Mamma Mu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare