Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa skatteflykten, EU:s medlemsstater

Paradisläckan visar än en gång hur storföretag och de som tjänar mest gör sitt yttersta för att undvika skatt. Därför har jag som Europaparlamentariker aktivt arbetat för att storföretagen ska omfattas av så kallad offentlig land–för–land-rapportering, och som suppleant i Panamautskottet anser jag att regeln om enhällighet i skattefrågor bland EU:s medlemsstater bör avskaffas.

EU:s medlemsstater går miste om 9 000 miljarder kronor varje år på grund av skatteflykt och skatteundandragande. Det är tio gånger Sveriges statsbudget. Samtidigt som vanligt folk och småföretagare betalar skatt, ägnar sig storföretagen och rika personer åt aggressiv skatteplanering. Vinsterna tas ut i soliga skatteparadis som Bermuda och Caymanöarna samtidigt som medlemsstater i EU som Nederländerna, Irland och Luxemburg erbjuder extremt förmånliga skattevillkor för multinationella företag och förmögna personer. Genom ett särskilt avtal med Irland betalar Apple häpnadsväckande 0,005 procent i bolagsskatt.

Vi kan inte längre ha en ordning där våra sjuksköterskor och lärare betalar skatt, samtidigt som multinationella storföretag som Facebook och Apple nolltaxerar.

Sedan en rad avslöjanden som Lux Leaks och Panamadokumenten har EU-kommissionen föreslagit så kallad offentlig land–för–land-rapportering – det vill säga att stora företag måste redovisa var de har anställda och var de betalar skatt. På så vis skulle transparensen öka och företagen skulle tvingas skatta där vinsterna görs.

Vi kan inte fortsätta subventionera en global finanselit som skor sig och inte bidrar till den gemensamma välfärden. Vi kan inte längre ha en ordning där våra sjuksköterskor och lärare betalar skatt, samtidigt som multinationella storföretag som Facebook och Apple nolltaxerar.

Storbritannien är ett av de länder som har blockerat att egna territorier inkluderas i EU-kommissionens svarta lista över skatteparadis. När det gäller offentlig land–för–land-rapportering är Sverige tillsammans med lågskatteländer i EU som Irland, Luxemburg, Malta, kritiska till kommissionens förslag

Själv står jag bakom Panamautskottets rekommendation om att regeln om enhällighet i skattefrågor bör avskaffas i EU:s ministerråd. Liksom i migrationspolitiken anser jag inte att det är rimligt att några få medlemsstater ska kunna stoppa förslag som kan bidra till unionens bästa.

Olle Ludvigsson (S)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel