Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa Polens medieattacker

Tänk er att regeringen hastigt skapar en ny lag som avskedar cheferna för public service-medier och ger makten att utse nya chefer till finansministern.

Annons

Föreställ er att man samtidigt förklarar att oberoende media är en myt och att man vill skapa en ny nationalistisk media som tar order direkt från regeringen.

Allt detta händer just nu på andra sidan Östersjön,i Polen.

Efter valet i oktober 2015 styrs Polen av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa. En av de första saker man gjorde var att anta ny medielagstiftning med det långsiktiga målet att kontrollera public service-medier och tysta kritisk journalistik. Man har också i strid med regler utsett nya domare till författningsdomstolen.

Som motivering till förändringarna klargjorde landets utrikesminister att den föregående borgerliga regeringen genom medierna försökt genomföra ett vänsterprogram med en ”blandning av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer som bara använder förnybar energi och bekämpar alla former av religion”.

Uttalandet vore skrattretande om vi inte vetat vad åtgärderna ytterst syftar till: avskaffande av demokratin och rättsstat och införandet av en ny form av ”illiberal” demokrati. Vi ser just nu denna utveckling i flera av EU:s medlemsländer. Nationalistiska högerregeringar angriper media för att kunna befästa sin makt. I Ungern har sedan tidigare Orbáns regering tagit kontroll över media och den polska regeringen har sagt att de ser Ungern som modell.

Vad som händer i Polen är djup oroande. Vi måste alltid reagera med bestämdhet mot en utveckling där politiken vill styra media. Fria och oberoende media är en grundpelare för våra demokratier. Vi socialdemokrater i Europa kommer inte att tysta se på hur demokratin monteras ned i ytterligare en medlemsstat. Europarlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz tvekande inte att öppet kritisera utvecklingen och liknar den vid en statskupp.

Men nu krävs det att andra EU-institutioner och framförallt EU-kommissionen också vaknar och inser faran. Efter den nedslående utvecklingen i Ungern skapades hösten 2014 en ny ”rättsstatsmekanism” – ett förfarande för hur EU ska reagera om en medlemsstats regering inte respekterar grundläggande rättigheter. Fram tills nu har det varit en papperstiger och aldrig använts. Om vi inte vill att Polen ska gå samma väg som Ungern krävs handling nu.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker måste reagera med kraft innan det är för sent. Tomma ord förstärker bara beslutsamheten hos den polska regeringen.

Kostnaderna för att fortsätta måste klargöras. Indragning av såväl rösträtt som ekonomiskt stöd bör bli följden om den polska regeringen inte backar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel