Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa förlusterna i välfärden

Det talas mycket om vinster i välfärden men sällan om de förluster i välfärden som skapas av politisk inkompetens och försumlighet. Det viktigaste för oss konsumenter av välfärd är att den fungerar och att vi är nöjda. Om det är privata eller kommunala utövare som är leverantörer är ganska ointressant.

Vänsterpartiernas – med V som pådrivare – försök att stoppa vinster i välfärden röstades dessbättre ned i riksdagen. Motivet till stoppet var att stora vinstbelopp förs ut ur landet.

Det har nog hänt, men flertalet av företagen inom välfärden utgörs av små företag, ofta ägda av kvinnor som lämnat sina offentliga anställningar. Dessutom är det så att kunderna i välfärden oftast är mer nöjda med de privata leverantörerna.

Nej, nu är det dags att avfärda populistiska förslag mot privata företag och i stället sätta fokus på det offentliga slöseriet med våra skattepengar. Förlusterna i välfärden kan utgöras både av bristande kvalitet och ekonomiskt slöseri. Exempel på båda finns i Södertälje.

I dagarna fick vi veta att kommunen fått betala 1,6 miljoner kronor i straffavgift till Inspektionen för vård och omsorg för bristande insatser inom vården de senaste fem åren. Pengar som kunde ha hjälpt de utsatta.

När Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting granskade äldreomsorgen i landet fick Södertälje usla betyg av kunderna (Jag använder hellre kund än ”brukare”, som för tanken till en passiv mottagare – kund är en aktiv aktör som kan göra fritt val av leverantörer och byta om man är missnöjd).

Dessa missar i kvalitet och pengar är ytterst politikernas ansvar och beror på bristande kompetens hos de kommunala beställarna.

Vi känner till missnöjdheten på de kommunala boendena Tallhöjden och Heijenksköldska. Ett praktexempel på ekonomiskt slöseri är Telge bostäders budgetmiss på 246 miljoner i Fornhöjden. Dessa missar i kvalitet och pengar är ytterst politikernas ansvar och beror på bristande kompetens hos de kommunala beställarna.

Och väl att märka - ingen ställs till svars! Och vi kunder är maktlösa.

Skanska tjänar pengar på bygget och med Vänsterpartiets logik borde Skanskas vinster konfiskeras av staten och deras uppgifter övertas av det offentliga. Men vem skulle våga lägga byggverksamhet i händerna på Södertäljes politiker, som inte ens vet hur man beställer tjänsterna.

Sveriges välfärd bygger på våra framgångsrika exportföretag och deras anställda. Nu ser framtiden annorlunda ut. Exportföretagen är inte lika ofta svenska längre och de flyttar dessutom viktiga funktioner utomlands. Vår framtid handlar mycket om att Sverige måste utveckla framgångsrika företag både inom välfärd och högteknologibranscher. Företag som kan gå med vinst och våga sig ut på världsmarknaden och dra in exportinkomster till vår välfärd.

Vi ska inte slakta hästen som drar hela välfärdslasset men däremot ska vi ställa krav på politiker att leverera effektivitet och kvalitet för våra skattepengar - oavsett om det är offentliga eller privata leverantörer som är utförare..

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel