Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp i lagens namn - här är nya lagar för 2016

I och med det nya året kommer även ett antal nya lagar och förordningar. En del av dem kommer påverka Södertäljeborna direkt.

Flera av de nya lagar och bestämmelser som klubbats av riksdagen under året kommer troligvis Södertäljeborna inte märka av alls. Medan andra mer konkret kommer påverka kommunens invånare och företagare. ROT- och RUT-avdragen sänks och landets byggfirmor måste ha personalliggare. Det senare hoppas regeringen ska minska svartarbetet i branschen.

Tidigare Södertäljebon Dag Näslund har en byggfirma som är baserad i staden. Han tror inte sänkningen av ROT-avdraget kommer drabba dem märkbart.

–För vårt företag är det ganska marginellt. Vi har inte så mycket konsumenter som slutkunder. Men vi märkte en liten minskning redan förra året. Det är lite konstigt då vi trodde det skulle öka i och med sänkningen.

Det som istället har haft en större inverkan är den nya bestämmelse om att alla byggfirmor måste ha personalliggare där man anger vilka som jobbar och när.

Personalen kommer som i gamla tider få klocka in när de börjar arbeta och slutar. För Dag Näslund har det inneburit en del arbete med att anpassa firman.

– Redan under det här året har vi mött upp och pluggat samt sett till att beställa det appar och allt så att vår personal är beredda.

Även om det har inneburit en hel del jobb och även viss oro från personal som kännt sig kontrollerade välkomnar Näslund de nya bestämmelserna.

–Vår personal tycker att det är lite obehagligt att alltid bli kontrollerad fullt ut. I dag mäts alla våra bilar var de är någonstans och när. Människan är hårt bevakade av systemen idag och det tycker personalen är lite sådär. Men det är något vi gladeligen gör för att få bukt med svartjobben. Det ena väger upp mot det andra.

I Näslunds firma sker mycket av det som var pappersarbete tidigare digitalt redan nu. Något som har gjort att det varit relativt lätt att anpassa sig till den nya bestämmelsen.

De digitala systemen gör även att de sparar en hel del arbetstid.

– Genom ett program vi använder har vi applicerat Skatteverkets digitala inloggning så vi utökar bara programmet. Vi hade tur genom att vi låg lite före. Skillnaden är att nu stämplar jobbarna in när de börjar istället för att ange i tidrapporten hur länge de jobbat. Förr i tiden när allt sköttes i pappersväg tog det väldigt lång tid att gå igenom alla papper om man hade en fråga. Nu går det på ett ögonblick.

Urval av nya bestämmelser 2016

ROT-avdraget sänks från 50 till 30 procent.

Maxbeloppet för RUT-avdrag sänks från 50 000 kronor till 25 000.

Ytterligare en månad inom föräldrapenningen reserveras till vardera föräldern och kan inte avstås till den andra.

Kostnadsfria läkemedel införs till alla barn under 18 år.

Skatten på bensin höjs med 48 öre och på diesel 53 öre exklusive mervärdesskatt.