Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för vattenpiporna klubbat

Nu blir det stopp för vattenpipor i Södertäljes föreningslokaler. Miljönämnden har beslutat om förbud med hot om vite för vattenpiperökning i sex lokaler.

Annons

Besluten som togs i miljönämnden i början av december och delgavs föreningarna i slutet av förra veckan är det senaste steget i en lång historia.

Redan 2007 började kommunen arbetet med att försöka få bukt med tobaksrökningen i föreningslokalerna utifrån att man då fått besked att lokalerna kunde jämställas med restauranger.

Sedan 2008 har kommunens miljöinspektörer gjort fler än 70 tillsynsbesök, polisen har också gjort ett 30-tal besök.

Genom åren har ett 20-tal föreningar och 14 olika lokaler varit föremål för kontroll. I dag finns sex av dem kvar, vilka nu beläggs med förbud mot rökning av vattenpipa i lokalerna, förutom i särskilda rökrum.

– Vi har på olika sätt försökt säkerställa att det inte röks tobak i lokalerna. Det blir förbud eftersom vi konstaterat att det förekommer tobak, trots att det uppges vara tobaksfria produkter. Rökmassan ligger under aluminiumfolie och glödande kol, vilket gör det omöjligt att inspektera, säger Ulrica Olsson.

Förbudet är förenat med ett vite på 20 000 kronor varje gång en myndighet upptäcker att det inte efterlevs.

Nämndens beslut går att överklaga. Om det skulle ske tycker både Ulrica Olsson och Patrik Waldenström, MP, ordförande för nämnden i fråga, att det vore bra eftersom det skulle ge vägledning för fortsatt arbete.

Ett förbud liknande det som nu klubbats har även Göteborg. Där överklagades beslutet till förvaltningsdomstolen, som gav kommunen rätt, men togs inte vidare till högre instans.

I de föreningar LT varit i kontakt med ser man olika på beslutet.

Behnan Jabou, ordförande i Kaldeiska Ishtarföreningen, betonar att han bara pratar för sin förening.

Han tycker beslutet är bra eftersom det tidigare förbudet mot enbart tobaksrökning satte honom och de andra styrelsemedlemmarna i en omöjlig situation när de hade ansvar för att kontrollera vad enskilda medlemmar stoppade i piporna.

Yusef Ivan från Schlomo kulturförening i Geneta menar att vattenpipsförbudet kommer att slå hårt mot det sociala umgänget inom föreningen och han ser det som ett slag mot medlemmarnas vardagskultur.

– Beslutet kommer att överklagas för det här betyder att det kommer bli tomt i våra lokaler, säger han.

Men Patrik Waldenström hoppas umgänget kan fungera även utan vattenpipor.

– Jag hoppas att folk kommer till lokalerna ändå. Det är klart att de ska få ha sitt sociala umgänge. Men för 20 år sedan när tobakslagen kom och det blev förbjudet med rökning på restaurangerna så trodde alla att det skulle gå sämre för dem, men det blev tvärtom, de fick fler besökare, säger han.

Annons