Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för att hämta ut medicin på apotek

Det går just nu inte att hämta ut några mediciner mot elektroniska recept på apotek i Sverige. Läkare kan heller inte skriva ut dem.– Kunder som inte behöver recepten akut ber vi komma tillbaka imorgon, säger Lena Allard, apotekschef på Apoteket S.ta Ragnhild.(Uppdaterad 16:28)

Annons

Magnus Frisk, kommunikatör på Apoteket AB, uppger att alla apotekskedjor berörs.

– Felet har uppstått i tjänsten som läkare använder när de skriver ut recept elektroniskt. Systemet hanteras av Ehälsomyndigheten, säger han.

Ehälsomyndigheten bekräftar uppgiften: "Det går för närvarande inte att förskriva eller expediera e-recept", heter det på myndighetens hemsida.

– Vi felsöker och återkommer med information så fort vi vet något, säger Erika Burlin Hellman, pressansvarig på Ehälsomyndigheten.

Det är helt tomt på Apoteket S:ta Ragnhild i Kringlan när LT tittar förbi strax efter klockan 16 på tisdagen.

– Det är en sak om det bara skulle vara hos oss. Då skulle folk kunna gå till en annan kedja. Men nu är det datastrul överallt, säger Lena Allard, apotekschef.

Hon ber en kund återkomma senare, de som inte akut måste hämta ut recept ber hon återkomma i morgon.

– De brukar förstå om man bara förklarar, säger hon.

Stoppet inträffade kvart i tre på tisdagseftermiddagen.