Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd avgörande i jakt på jobb

Att ha mål och vilja är det viktigaste för att komma in på arbetsmarknaden. Det tycker fyra nyanlända syrier som fått hjälp av Arbetsförmedlingen.

Språket var det lättaste för Hasmig Awadis, Ario Racho, Lama Hanna och Hanna Torany. Även om Ario Racho tycker att det var en utmaning att lära sig svenska i Södertälje.

Svårare var det att komma underfund med hur systemet fungerade för att söka utbildningar och jobb. Där menar de att Arbetsförmedlingen hjälpt till en hel del för att lotsa in dem på utbildningar och i arbete.

– Jag var beroende av Arbetsförmedlingen för att lära mig systemet. Hur man går till väga för att anmäla sig till kurser. Det var grunden för att kunna komma i gång, säger Ario Racho.

– Arbetsförmedlingen kan göra mycket för alla som kommer från andra länder än Sverige, säger Hasmig Awadis, som jobbat som engelsklärare i 18 år i Syrien.

Hon menar att mycket också handlar om vilken inställning man har och att det finns många chanser bara man tar dem.

– När man kämpar kan man göra allt, säger hon.

De andra tre har också haft tidigare erfarenhet av högre studier i Syrien innan de kom till Sverige. Lama Hanna hade börjat studera till civilingenjör men jobbar nu som kassörska och vill bli socionom i framtiden.

Ario Racho som bland annat hunnit arbeta på restaurang i Sverige vill även han fortsätta de studier han påbörjade i Syrien.

– Mitt första jobb fick jag genom Arbetsförmedlingen. Stödet från dem är väldigt viktigt och jag tror inte att vi skulle hitta jobb annars. En utmaning här var att hitta en balans mellan jobb och studier. I Syrien studerade jag till att bli arkitekt, det vill jag fortsätta med här, säger han.

Hanna Torany jobbar för tillfället på Max samtidigt som han läser in olika kurser för att kunna fortsätta med de IT-studier han påbörjat i Syrien. Han tycker att det är bra att alla får möjlighet att lära sig svenska. Han tycker dock att kommunen borde vara bättre på att dela upp kursdeltagarna efter hur snabbt de vill och kan lära sig språket.

– Jag känner två, tre personer i 20-årsåldern som studerar SAS 1 (svenska som andraspråk) och de vill studera med folk i samma ålder då de kan mer än de äldre. De vill fortsätta till universitetet så fort som möjligt.

Arbetsförmedlingen kan inte påverka hur kommunen placerar kursdeltagare i språkundervisningen men har dock en möjlighet att påverka deras egna upphandlade kurser.

– Där kan vi prata med anordnaren och påverka om det finns ungdomar som är motiverade och vill ha egna grupper för att inte tappa motivationen. Men annars är det kommunen som avgör vilka grupper och vilka personer som blir antagna till dem, säger Hamest Laklakian, arbetsförmedlare.

En av de stora utmaningarna för arbetsförmedlarna är att få de nyanlända att se möjligheterna i deras nya land.

Tanken med Arbetsförmedlingens etableringsplan är att de nyanlända ska hamna i antingen universitetsstudier eller arbete.

– Därför är planen individanpassad. Vi ska kolla på vilket yrke de är mest intresserade av och vill jobba inom, säger Hamest Laklakian som själv har en liknande bakgrund som de fyra nyanlända.

Hon förklarar att målet är att alla sökande ska få ett arbete utifrån deras tidigare yrkeserfarenhet eller akademiska bakgrund.

– Men det kanske kommer vid ett senare tillfälle. Först får man ta det som finns

och lära sig språket. För man lär sig det genom arbetet.

Robert Johansson är också arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Han menar att en utmaning för nyanlända att komma in i studier och arbete, är rätt inställning.

– De här fyra har lyckats för att de har den. Att kunna ta in en ny kultur och anpassa sig på ett bra sätt. Att se en framtid i det nya landet. Men alla gör inte det. Där är utmaningen för oss att få dem att se möjligheterna i Sverige.

Han tror att en anledning till att de fyra har lyckats är att de inte gett upp sina drömmar.

– Det finns hela tiden en vilja som man måste pusha och stärka.

Etableringsuppdraget

Uppdraget som sköts av Arbetsförmedlingen ska samordna etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och underlätta och påskynda vägen till arbete eller högre studier.

Under 2016 ska man kartlägga nyanländas utbildning och erfarenheter på ett mer strukturerat sätt samt identifiera hinder för ökad jämställdhet.

Man ska även satsa på matchningsarbete så fler kommer in på arbetsmarknaden, samt upphandlade utbildningar.