Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholms boprisrally närmar sig - men de hittade drömhuset

Stockholmspriserna rör sig längre och längre ut. När Stockholmsparet Maciej och Barbro Sas var budgivningarna hårda även i Södertälje.

En liten gömd oas vid kanalen. Så beskriver Maciej och Barbro sitt nya radhus i Södertälje. Det har bara gått några dagar sedan kontraktet skrevs och det glittrar fortfarande i deras ögon av glädje. Äntligen. De har länge längtat efter möjligheten till en grästäppa utanför bostaden. Men först nu hade de möjlighet att köpa.

– Vad ska man säga om priserna, de är som de är. Det går inte att bo i Sverige, säger Maciej med en suck.

I dag bor de i en bostadsrätt i Fruängen. Tack vare att de hade något att sälja

kunde de köpa radhus. Annars hade det inte gått, konstaterar Barbro.

– Vi har letat hus i Gnesta, Järna, Slagsta och i olika delar av Södertälje.

De flesta budgivningar förlorade de. Priserna drog iväg. Maciej minns ett hus som steg 750 000 kronor från utgångspriset.

– Det är väldigt mycket pengar. Man tror inte att det ska sluta så högt. Jag vet inte om det kan vara lockpriser, det känns lite underligt. Den helgen var ju bortkastad. Vi hade aldrig behövt kolla på den kåken, säger Maciej.

Att förlora en budgivning är aldrig roligt. Både Barbro och Maciej har lätt att

börja föreställa sig inflyttningsdagen redan innan budgivningen är avklarad.

– Det är väldigt jobbigt om det är ett boende man har förälskat sig i. Man deppar ett par dagar och sen är det nya visningar nästa helg, säger Barbro.

De senaste siffrorna visar att över 70 procent av alla hushåll tror att bostads-

priserna kommer fortsätta att stiga – Barbro och Maciej är inga undantag.

– Det känns som att det kommer fortsätta. Och Stockholmspriserna rör sig längre och längre ut nu. Det är så pass många som vill ha lite gräs under fötterna, säger Barbro.

Men sin egen gräsmatta får hon vänta på ett tag. Inte förrän efter årsskiftet är det inflyttning. Det sena datumet gjorde att flera köpare drog sig ur budgivningen.

– Inte alla har tålamod att vänta. Men det var ju bra för oss, säger Barbro.

Både hon och Maciej är medvetna köpare. Innan budgivningarna har de kollat upp områdets prisutveckling. Men de inte kört med någon speciell taktik.

– Nej, vi drar mest till med något. Vi vet ju vad vi har för budget, säger Maciej.

Ni är både köpare och säljare. Har ni velat ha låga eller höga priser på marknaden?

– Man är kluven. Egentligen ska man byta upp sig när det är låga priser och byta ner sig när det är högt tryck, erkänner Maciej.

– Men nu ger vi Södertälje en chans, tillägger Barbro.

Läs även: Bopriserna i Södertälje skjuter i höjden