Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholmare kom med det speciella badtåget till Södertälje och Havsbadet

Är du busskunnig? Då kan du kanske datera bilden utifrån bussens årsmodell. Bilderboksredaktören vågar sig inte på att säga exakt år för denna svartvita bild från Havsbadet.

Bussköer är inget nytt begrepp men man måste skilja på om det är kö mellan bussar eller om det är kö till bussar. I detta fall, som bilden visar, är vi ovissa om det är kö till bussen eller om det är kö till biljettkassan för att få komma in på Havsbadet.

Om det är kö till bussen så är det i det närmaste kört för dem som står långt bak i kön. Bussen ser vi till vänster och det är knappast någon 52-personersbuss, möjligen 30, men då var det trångt. Vad vi kan förstå tillhör bussen Södertälje Omnibus AB och då var färgen ljusblå. Ett enkelt överslag ger vid handen att det skulle behövt vara två bussar.

Men det finns en annan möjlighet, nämligen att en del av den mäktiga kön skulle in på badet och då blir det större chanser att de flesta som ville in till staden att få plats.

Alltnog är platsen, som ovan antytts, Havsbadsvägen utanför badet. Bakom kön med badgäster, ser man dels den mindre byggnaden med ingångskassan, dels den lite högre där man kunde få kaffe och annat. Den sistnämnda tillkom kring mitten av 1930-talet.

Busskunniga kan säkert lista ut ungefär när bilden är tagen.

Vi vågar inte gissa. I övrigt är bilden ganska typisk för en solig sommarsöndag . Havsbadet var mycket populärt och det kunde vara över 3 000 besökare en sådan söndag som ovan beskrivits. Många kom från Stockholm med ett särskilt badtåg som stannade vid en anhalt söder och dåvarande Södertälje Södra. De kunde köpa ett utflyktspaket som innebar tågresa T&R, inträde till badet samt ett mål mat med kaffe, denna viktiga dryck utan vilken många evenemang inte skulle klara sig.