Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertäljebo misskötte sina djur – förklaring: kaninerna skulle slaktas

Det var under ett kontrollbesök som länsstyrelsen hittade tio misskötta kaniner, en hund, två vuxna katter och tre kattungar. Enligt kvinnan hade hon "lagt mindre tid på kaninerna den senaste tiden då de ändå skulle gå till slakt".

Annons

Under länsstyrelsens djurskyddsbesök uppmärksammade de att kvinnans nio kaniner, i olika åldrar och kön, var samlade i en och samma inhägnad. Den tionde, skulle enligt kvinnan, tillhöra en vän. Länsstyrelsen uppger att inhägnaden var skitig vid besökstillfället, att vattnet var "mycket förorenat" och att skålarna hade en grön beläggning, samt att det saknades grovfoder och att kaninernas klor var oklippta.

Kvinnan själv påstår att hon lagt mindre tid på kaninerna då hon planerat att slakta dem i december. Men när länsstyrelsen bad henne förklara de olika kontrollmoment i slakten ska hon haft problem med att förklara, bland annat hur hon kontrollerar att djuren inte lider eller hur hon säkerställer att djuren har dött.

Utöver de misskötta kaninerna uppges även kvinnans hund ha haft smutsigt vatten och långa klor, samt att katthonan med ungar låg i en smutsig kaninbur. Södertäljekvinnan själv påstår att honkatten valt platsen själv.

Efter besöket kräver länsstyrelsen bättring av kvinnan. I det niosidiga dokumentet skriver länsstyrelsen bland annat att alla punkter måste åtgärdas, samt att kvinnan måste säkerställa att kaninerna, som hon planerar att avliva för eget bruk, inte lider under slakten.

Om kvinnan inte följer beslutet kan länsstyrelsen komma att omhänderta djuren.

Mer läsning

Annons